
Ριζική προστατεκτομή και ακράτεια
Μπορεί η ριζική προστατεκτομή να αποτελεί τη χειρουργική λύση για τον καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας ίαση σε μια συχνή κακοήθεια στον ανδρικό πληθυσμό, αποτελεί όμως…
Μπορεί η ριζική προστατεκτομή να αποτελεί τη χειρουργική λύση για τον καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας ίαση σε μια συχνή κακοήθεια στον ανδρικό πληθυσμό, αποτελεί όμως…
Μπορεί η ριζική προστατεκτομή να αποτελεί τη χειρουργική λύση για τον καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας ίαση σε μια συχνή κακοήθεια στον ανδρικό πληθυσμό, αποτελεί όμως και μια από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση ακράτειας ούρων στον ασθενή μετεγχειρητικά. Τέσσερις στους δέκα άνδρες διαπιστώνουν το σύμπτωμα της ακράτειας λίγο καιρό μετά την αφαίρεση του προστάτη, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις επιμένει, παραμένει, γίνεται μόνιμο και δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους.
Μάλιστα, η ακράτεια θεωρείται από τους άνδρες σαφώς σοβαρότερη επιπλοκή από τη στυτική δυσλειτουργία –επίσης συχνό σύμπτωμα της κλασικής ριζικής προστατεκτομής- αφού επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα της ζωής τους και τους ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση.
Άλλωστε, η ακράτεια ούρων έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ανδρών, πλήττει την αυτοπεποίθησή τους, περιορίζει την εξωστρέφειά τους, αλλά και τη σεξουαλική τους ζωή και οδηγεί τελικά στην κοινωνική τους απομόνωση. Όλα αυτά μπορεί να έχουν ως συνέπεια καταστάσεις κατάθλιψης, που πλέον επηρεάζουν όχι μόνο τα ίδια τα άτομα, αλλά και τους οικείους τους. Μάλιστα, συχνά εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης οι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με την ακράτεια, χωρίς να αναζητούν βοήθεια.
Οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή στους υποστηρικτικούς μυς των οργάνων του πυελικού εδάφους ή ο τραυματισμός του σφιγκτήρα της ουρήθρας είναι οι βασικοί λόγοι για την ακράτεια. Εν προκειμένω με την αφαίρεση του προστάτη, στο πλαίσιο της ριζικής προστατεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του αδένα αυτού, διαταράσσεται η διαχείριση των ούρων από την ουροδόχο κύστη, αφού μπορεί τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της να τραυματιστούν, με άμεση συνέπεια στον έλεγχο της ούρησης.
Η διαδικασία της ούρησης ελέγχεται στον άνδρα από τρεις ανατομικές δομές: τον σφιγκτήρα στον κυστικό αυχένα, τον προστάτη και τον γραμμωτό σφιγκτήρα ή εξωτερικό. Η χειρουργική επέμβαση επηρεάζει τις δύο πρώτες δομές, ρίχνοντας το βάρος του ελέγχου της ούρησης στην τρίτη, που έχει και την μικρότερη συμβολή στη διαδικασία. Μάλιστα, με την ηλικία ο γραμμωτός σφιγκτήρας χάνει τη δύναμή του, οπότε και οι μεγαλύτεροι άνδρες μετά την επέμβαση της ριζικής προστατεκτομής δυσκολεύονται περισσότερο να ανακτήσουν τον έλεγχο της ούρησης σε σχέση με τους νεότερους άνδρες. Επίσης, κατά την επέμβαση ο σφιγκτήρας μπορεί τραυματιστεί, γι’ αυτό και η επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού είναι καταλυτικής σημασίας, αφού η ακρίβεια και η δεξιοτεχνία παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
Υπάρχει όμως λύση, ώστε οι ασθενείς να καρπώνονται τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς τις δυσάρεστες αυτές επιπλοκές; Οι νέες χειρουργικές μέθοδοι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο της ακράτειας μετεγχειρητικά.
Έτσι, με τη ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μηδενίζεται η πιθανότητα τραυματισμών των περιφερειακών οργάνων και κυρίως των νεύρων που είναι υπεύθυνα για την ούρηση και τη στυτική λειτουργία, που αποτελούν τις πλέον ανεπιθύμητες επιπλοκές του ανοιχτού χειρουργείου. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος DA VINCI στην ρομποτική χειρουργική για τη ριζική προστατεκτομή είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά έναντι της ανοικτής επέμβασης, αλλά και της λαπαροσκοπικής. Με τη μέθοδο αυτή η χειρουργική τομή ελαχιστοποιείται και το πάσχον όργανο αφαιρείται χωρίς να επηρεάζονται ή να τραυματίζονται οι παρακείμενες δομές και ιστοί.
Την ίδια στιγμή η νέα τεχνολογία Robotic HIFU Focal One έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις και δυνατότητες στην εντοπισμένη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, προσφέροντας όλα τα πλεονεκτήματα των παλαιότερων τεχνικών, μειώνοντας ταυτόχρονα ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιπλοκών, όπως η ακράτεια ούρων. Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής διατηρεί μετά την επέμβαση την ποιότητα της ζωής του και τον έλεγχο της ούρησής του. Η εστιασμένη θεραπεία κερδίζει στα σημεία και τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει όλο και πρωταγωνιστικότερο ρόλο διεθνώς στην μεθοδολογία για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Η εφαρμογή της απαιτεί μόλις λίγα λεπτά, δεν απαιτεί καμία τομή, δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια την ημέρα της επέμβασης. Παράλληλα, η μέθοδος αυτή εγγυάται ογκολογική ασφάλεια, εξαλείφοντας, όπως προαναφέρθηκε, κινδύνους, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία και προσφέροντας έτσι καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
Η εξειδικευμένη ουρολογική ομάδα U4U αξιοποιεί και εφαρμόζει και τις δύο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς.
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα