Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του. Η ακούσια απώλεια ούρων, όπως είναι ο ορισμός της ακράτειας, αφορά χιλιάδες άνδρες στη χώρα μας και συχνά αποτελεί «ταμπού».

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του. Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του. Η ακούσια απώλεια ούρων, όπως είναι ο ορισμός της ακράτειας, αφορά χιλιάδες άνδρες στη χώρα μας και συχνά αποτελεί «ταμπού».

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτιά της είναι ιδιοπαθή και σε κάποιες άλλες νευρολογικά-νευρογενή (κακώσεις σπονδυλικής στήλης, νόσος Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση). Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί επίσης από περιφερική νευροπάθεια λόγω σακχαρώδους διαβήτη ή από δευτεροπαθή αίτια, όπως είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η χρόνια επίσχεση ούρων. Το πρόβλημα όμως μπορεί να εμφανιστεί  και μετά από εγχειρίσεις (ριζικές προστατεκτομές, τραυματισμοί και κακώσεις ουρήθρας κτλ). Υπάρχουν επίσης και άλλα αίτια, όπως οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού ή η ακτινοβολία της πυέλου σε διάφορες νοσολογικές καταστάσεις.

Η ακράτεια ούρων είναι διαφόρων τύπων:

  1. Ακράτεια από προσπάθεια, στην οποία κάποιες σωματικές δραστηριότητες προκαλούν την απώλεια των ούρων.
  2. Επιτακτική ακράτεια, στην οποία ο πάσχων δεν μπορεί να συγκρατηθεί μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα.
  3. Μεικτή ακράτεια, που είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων.
  4. Ακράτεια και υπερπλήρωση. Πρόκειται για την συχνή απώλεια ούρων από μια κύστη που δεν αδειάζει ποτέ πλήρως.
  5. Λειτουργική ακράτεια, που εμφανίζεται σε ασθενείς με άνοια ή εγκεφαλικές διαταραχές.
  6. Ιατρογενής ακράτεια, ως συνέπεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Διάγνωση και θεραπεία

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακράτειας είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Το πρόβλημα μπορεί να καταγράφει  λεπτομερώς με διάφορα μέσα, όπως είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος, ο απεικονιστικός έλεγχος και το διάγραμμα ούρησης. Αφού διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα, η αντιμετώπιση του προβλήματος εξατομικεύεται, ανάλογα με την αιτία, την ηλικία και τον χρόνιο χαρακτήρα της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια η ακράτεια αντιμετωπίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων θεραπεύεται οριστικά. Ανάλογα με τη μορφή της ακράτειας και την έκταση του προβλήματος υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής της:

  1. Η συντηρητική, που προβλέπει την αποφυγή υγρών που προκαλούν ακράτεια, τη διαχείριση των υγρών και την αποφυγή ασκήσεων ή συγκεκριμένων εργασιών. Αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά έναν συμβιβασμό με την ασθένεια.
  2. Η φαρμακευτική, που είναι συνήθως αποτελεσματική όταν η ακράτεια είναι επιτακτική ή μικτή.
  3. Η χειρουργική, που δίνει μόνιμα αποτελέσματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει διάφορες εκφάνσεις: την ενδοσκοπική αντιμετώπιση (στενωμάτων), την τοποθέτηση ταινιών για ήπιας μορφής ακράτεια, την τοποθέτηση υλικών εξωτερικής πίεσης με δυνατότητα επαναρύθμισης και τέλος την τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα για μεγάλου βαθμού ακράτεια ούρων.

Πιο δημοφιλείς μέθοδοι είναι η τοποθέτηση ταινίας και η τοποθέτηση τεχνητού σφικτήρα. Στην πρώτη περίπτωση αποκαθίσταται η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, μέσω ελαφράς πίεσης στην ουρήθρα. Στη δε δεύτερη, τοποθετείται στο σώμα τεχνητός σφικτήρας, που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ούρησης.

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και τα χαρακτηριστικά της νόσου του, η ουρολογική ομάδα U4U επιλέγει την πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για την ανδρική ακράτεια ούρων.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Λιθίαση νεφρού

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα

Υποσπαδίας

5 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον υποσπαδία

Ο υποσπαδίας είναι μια εκ γενετής ανωμαλία που έχει ως συνέπεια την ατελή δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

+ περισσότερα

Η υγιεινή διατροφή «όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη

Η υγιεινή διατροφή «όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη

Η πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή και η απουσία από το καθημερινό «μενού» τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου.

+ περισσότερα

ουρολογικές παθήσεις

5+1 συνήθεις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε;

+ περισσότερα