
Αφαίρεση προστάτη – Οδηγίες μετά τη ριζική προστατεκτομή
Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί τη λύση για τον καρκίνο του προστάτη και συνιστά τη συνηθέστερη θεραπευτική του μέθοδο, πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά ίασης, εφόσον η νόσος…
Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί τη λύση για τον καρκίνο του προστάτη και συνιστά τη συνηθέστερη θεραπευτική του μέθοδο, πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά ίασης, εφόσον η νόσος…
Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί τη λύση για τον καρκίνο του προστάτη και συνιστά τη συνηθέστερη θεραπευτική του μέθοδο, πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά ίασης, εφόσον η νόσος διαγνωστεί εγκαίρως. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πολλές και τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί, προσφέροντας στον ασθενή καλύτερη ποιότητας ζωής, αλλά και ταχύτερη ανάρρωση. Σε κάθε περίπτωση μια ριζική προστατεκτομή αλλάζει τη ζωή του άνδρα, ο οποίος τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού του, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της διαδικασίας και να μην προκαλέσει προβλήματα στην αποθεραπεία του.
Η ριζική προστατεκτομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά, αλλά και ρομποτικά, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci. Τον τελευταίο καιρό όμως στη διάθεση της ουρολογίας βρίσκεται και μια νέα τεχνολογία, η Robotic HIFU Focal One, που φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, μειώνοντας μάλιστα δραστικά πιθανές επιπλοκές όπως η ακράτεια ούρων ή η στυτική δυσλειτουργία.
Όσο όμως κι αν η ριζική προστατεκτομή έχει εξελιχθεί, δεν παύει να ακολουθείται από μια περίοδο κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να προσέχει, ώστε η ανάρρωσή του να εξελιχθεί ομαλά. Έτσι, παίρνοντας το εξιτήριό του θα λάβει από τον γιατρό του οδηγίες για το πότε μπορεί να ξεκινήσει σωματική δραστηριότητα και πότε θα επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του, κυρίως με την επιστροφή στην εργασία του, για την αντιβίωση που πρέπει να λάβει μετεγχειρητικά, αλλά και, στην περίπτωση που λάμβανε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξαναρχίσει.
Το πρώτο διάστημα μετά τη ριζική προστατεκτομή τα ούρα του ασθενή θα έχουν ροζ χρώμα, κάτι που δεν θα πρέπει να τον θορυβήσει. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχει την αίσθηση της επιτακτικής ούρησης ή της συχνουρίας, ακόμα και της ακράτειας, συμπτώματα που σταδιακά υποχωρούν, μπορεί όμως να διαρκέσουν μέχρι και τρεις μήνες μετά την ριζική προστατεκτομή.
Σε κάθε περίπτωση, αν την περίοδο μετά την επέμβαση ο ασθενής εμφανίσει αιμορραγία, αν ανεβάσει υψηλό πυρετό, αν αισθανθεί έντονο πόνο στην κοιλιά ή μετά την αφαίρεση του καθετήρα δεν μπορείτε να ουρήσει, τότε πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή με τον ουρολόγο του. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να λαμβάνει το ιστολογικό αποτέλεσμα του χειρουργείου, καθώς ενδέχεται να προκύψει ανάγκη επιπλέον θεραπείας στην περίπτωση ανεύρεσης κακοήθειας που δεν είχε διαγνωσθεί προεγχειρητικά. Μετά τη ριζική προστατεκτομή η εξέταση PSA, δηλαδή η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου, θα πρέπει να συνεχιστεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε ο ασθενής να μπορεί να παρακολουθεί την κατάστασή του και να προλάβει τυχόν υποτροπή της νόσου.
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα