αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

Η αυτοεξέταση όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

Ψηλαφώντας ο άντρας τους όρχεις του μπορεί να νιώσει εξογκώματα που θα τον στείλουν εγκαίρως στον γιατρό, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα, όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων. Αν και ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι από τους σπανιότερους του ουροποιητικού συστήματος, προσβάλλει κυρίως νέους άνδρες, από 20 έως 40 ετών, οι οποίοι ενώ μπορούν με την έγκαιρη διάγνωση να πετύχουν πλήρη ίαση, συνήθως αμελούν να προσέλθουν στον ουρολόγο.

Πολύτιμο εργαλείο η αυτοεξέταση όρχεων

Με δεδομένο ότι τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι διακριτικά και δεν συνοδεύονται από πόνο, η αυτοψηλάφηση καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Όταν δε γίνεται τακτικά, ο άνδρας γνωρίζει καλύτερα την περιοχή και μπορεί ευκολότερα να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές που θα τον θορυβήσουν. Άλλωστε, οι όρχεις είναι επιφανειακά όργανα, οπότε η εξέτασή τους δεν είναι δύσκολη.

Η αυτοξέταση όρχεων είναι καλό να γίνεται μια φορά τον μήνα και είναι προτιμότερη μετά από ένα ζεστό μπάνιο, καθώς με τη θερμότητα το όσχεο χαλαρώνει και η οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι απαλές σε κάθε όρχι ξεχωριστά.

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται με σκλήρυνση ή διόγκωση του όρχι, που διαπιστώνεται με την αυτοεξέταση όρχεων. Βέβαια, αν στην ψηλάφηση εντοπισθεί μια διόγκωση ή μια σκληρία, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα καρκίνο των όρχεων. Παθήσεις όπως φλεγμονές, κύστεις, αλλά και υγρό στο όσχεο δίνουν επίσης ευρήματα στην αυτοεξέταση, είναι όμως καλοήθεις. Επίσης, οι υποστηρικτικοί ιστοί και οι σωλήνες των όρχεων που μεταφέρουν το σπέρμα μπορούν να παρεξηγηθούν ως καρκίνος.

Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας πρέπει να σπεύσει στον ουρολόγο με το παραμικρό εύρημα, ώστε να διαπιστώσει αν αυτό που ψηλάφησε είναι ένας καλοήθης όγκος ή καρκίνος.

Η περιοχή των γεννητικών οργάνων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Η ουρολογική ομάδα U4U προτρέπει για έγκαιρη διάγνωση, η οποία είναι το κλειδί για την ίαση του καρκίνου των όρχεων.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Λιθίαση νεφρού

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα

Υποσπαδίας

5 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον υποσπαδία

Ο υποσπαδίας είναι μια εκ γενετής ανωμαλία που έχει ως συνέπεια την ατελή δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

+ περισσότερα

Η υγιεινή διατροφή «όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη

Η υγιεινή διατροφή «όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη

Η πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή και η απουσία από το καθημερινό «μενού» τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου.

+ περισσότερα

ουρολογικές παθήσεις

5+1 συνήθεις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε;

+ περισσότερα