
Καλοήθης υπερπλασία προστάτη και σύγχρονες θεραπείες
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους 4…
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους 4…
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους 4 στους 10 άνδρες έχουν συμπτώματα, στην έκτη 7 στους 10, ενώ στην έβδομη 8 στους 10 θα εμφανίσουν υπερπλασία, ήτοι αύξηση του αδένα.
Η μεγέθυνση του προστάτη έχει ως συνέπεια την συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, οδηγώντας σε διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα της νόσου είναι δύο κατηγοριών, τα αποφρακτικά και τα ερεθιστικά.
Τα αποφρακτικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
Τα ερεθιστικά συμπτώματα είναι:
Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας της νόσου έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και με τον ενδοσκοπικό τους χαρακτήρα αποδεικνύονται λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.
Η πιο συνήθης χειρουργική μέθοδος θεραπείας είναι η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P), η οποία επιλέγεται στο 95% των επεμβάσεων. Μάλιστα, τα αποτελέσματά της είναι ανάλογα του ανοιχτού, κλασικού χειρουργείου, όμως με περισσότερα πλεονεκτήματα.
Πλέον η ανοιχτή προστατεκτομή προτείνεται από τον γιατρό μόνο όταν το προστατικό αδένωμα είναι τόσο μεγάλο που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.
Ωστόσο, η πλέον σύγχρονη χειρουργική τεχνική όσον αφορά την καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό. Είναι και αυτή ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας, η διαφορά όμως έγκειται στο ότι η αφαίρεση του προστάτη γίνεται με την τεχνολογία εξάχνωσης πλάσμα ή σε μορφή ξυσμάτων με τη βοήθεια ηλεκτρικής αγκύλης που λειτουργεί με διπολικό ρεύμα. Με τη μέθοδο αυτή μειώνονται οι αιμορραγίες και ο χειρουργικός χρόνος και ο ασθενής αναρρώνει πολύ ταχύτερα, επιστρέφοντας γρήγορα στην καθημερινότητά του.
Στη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη όμως έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια και η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, που χαρακτηρίζεται από την απουσία αιμορραγίας και τη μικρή νοσηλεία. Δύο είναι οι πλέον δημοφιλείς τεχνικές σε αυτό το πεδίο: το Holmium laser (HoLEP) και το laser πράσινου φωτός (greenlight laser).
Με το HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται ακολούθως με ειδικό εργαλείο. Το ενδεχόμενο επιπλοκών με τη μέθοδο αυτή περιορίζεται, ενώ η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική.
Το δε laser πράσινου φωτός εστιάζει τη δέσμη του στον προστάτη και η ενέργειά της τον εξαχνώνει από απόσταση χιλιοστών σε υγρό περιβάλλον και μάλιστα ουσιαστικά αναίμακτα. Με τη μέθοδο γίνεται εκλεκτική απορρόφηση της ενέργειας του laser από την αιμοσφαιρίνη.
Ανάλογα λοιπόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, αλλά και της νόσου του, η ουρολογική ομάδα U4U επιλέγει την κατάλληλη και πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη.
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα