Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια οι ουρολοιμώξεις, η αιματουρία ακόμη και η νεφρική ανεπάρκεια, συνδέεται άμεσα και με τη στυτική δυσλειτουργία.

Μελέτες έχουν δείξει πως επταπλασιάζει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει ο άνδρας πρόβλημα με τη στύση του, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται στην ούρηση αποκαλύπτει και τον βαθμό σοβαρότητας της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι 9 στους 10 ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση αυτή και έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, βιώνουν και προβλήματα με τη στύση τους. Όταν τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη αντιμετωπιστούν, τότε συχνά βελτιώνεται και η στυτική λειτουργία.

Ο προστάτης και η διόγκωσή του

Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνδρας τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος του προστάτη, κατάσταση που ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη. Η μεγέθυνσή του αυτή  οδηγεί στην συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, προκαλώντας διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και από μέσα του διέρχεται η ουρήθρα. Είναι απαραίτητος για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή, αφού παράγει το προστατικό υγρό που εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα. Όλες σχεδόν οι παθήσεις που τον αφορούν, μεταξύ των οποίων και η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική σεξουαλική λειτουργία.

Κοινοί παράγοντες κινδύνου και TURis

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία μοιράζονται μια σειρά παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υπογοναδισμός. Έτσι ακροβατούν στα ίδια πεδία και κάποια στιγμή οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις ασθενών να συνυπάρχουν.

Πέρα όμως από τη σύνδεση αυτή που έχει η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη με την στυτική δυσλειτουργία, υπάρχει και μία ακόμη. Ασθενείς στους οποίους έχει γίνει διουρηθρική εκτομή του προστάτη, η λεγόμενη TURis, με την οποία αφαιρείται ένα μέρος του αδένα, κυρίως όταν αυτός δεν ξεπερνά τα 80 ml, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία.

Έχει αποδειχθεί πως πάνω από τους μισούς εμφανίζουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή το σπέρμα αντί να εξέρχεται από το πέος, παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται κατά την ούρηση. Συνέπεια είναι να εκλείπει το σπέρμα και η αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα να εμποδίζεται. Επίσης ένα μικρό ποσοστό ανδρών που έχουν υποβληθεί σε TURP δυσκολεύονται να πετύχουν ή να διατηρήσουν μια στύση.

Γι’ αυτό και το ζήτημα της ομαλής σεξουαλικής λειτουργίας των πασχόντων από Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη είναι ένα ζητούμενο κατά την αντιμετώπισή της. Μάλιστα, μια από τις τελευταίες πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη, η Rezum, μέθοδος έγχυσης ατμού μέσω της ουρήθρας, θεωρείται πως έχει φέρει επανάσταση, αφού χωρίς νυστέρι και αιμορραγία, ανακουφίζει τα συμπτώματα της ΚΥΠ, βάζοντας, μεταξύ άλλων, τέλος σε παρενέργειες όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

+ περισσότερα

ουρολογική ομάδα u4u

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη από τη U4U στο Ιατρικό Ψυχικού

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη, όπου θα εφαρμόζει θεραπευτικές μεθόδους αιχμής, όπως το Rezum και το HoLEP, δημιουργεί η ουρολογική ομάδα U4U, ενώνοντας τις δυνάμεις της με…

+ περισσότερα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη Καινοτόμες θεραπείες από την U4U

H Καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού. Η ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της…

+ περισσότερα

Λιθίαση νεφρού, ουρολογική ομάδα u4u

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους, ουρολογική ομάδα u4u

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα