Λιθίαση νεφρού

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού είναι από τις πλέον συνήθεις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η συσσώρευση αλάτων που δεν διαλύονται και οδηγούν στον σχηματισμό λίθων στο ουροποιητικό είναι ο «ένοχος» πίσω από τη λιθίαση. Όταν μάλιστα οι λίθοι εντοπίζονται στα νεφρά -στον κάλυκα ή στην πύελο- μιλάμε για την λιθίαση των νεφρών (νεφρολιθίαση).

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Η λιθίαση νεφρού προτιμά περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες. Ευνοείται δε από διάφορους παράγοντες, με κυριότερο τη διατροφή. Η αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους, αλλά και αλατιού προλειαίνουν το έδαφος για την ανάπτυξη λίθων, ενώ και η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου. Επίσης η μειωμένη πρόσληψη υγρών, πχ. κάτω από 1,5 λίτρο ημερησίως, είναι από τους βασικούς λόγους πίσω από τη δημιουργία λίθων.

Ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό, καθώς το ένα τέταρτο των ασθενών με λιθίαση έχουν στην οικογένειά τους τουλάχιστον ένα άτομο με το ίδιο πρόβλημα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι κάτοικοι περιοχών με θερμά κλίματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λίθους.

Όμως και η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως αντιυπερτασικά και αντιόξινα, έχει συνδεθεί με τη λιθίαση νεφρών.

Λιθίαση νεφρού και συμπτώματα

Ανάλογα με τη θέση των λίθων, η νεφρολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική (κάλυκας) ή συμπτωματική (πύελος). Όταν ο λίθος είναι μικρός και δεν εμποδίζει τη ροή των ούρων, τότε δεν υπάρχει πόνος. Επίσης μπορεί να είναι μεγάλος και να βρίσκεται σε ένα μέρος του νεφρού όπου δεν μπορεί να μετακινηθεί, οπότε και πάλι δεν προκαλεί πόνο.

Στην περίπτωση που η λιθίαση νεφρού είναι συμπτωματική εκδηλώνεται ως πίεση στο νεφρό, αφού φράζει τη ροή των ούρων, που δεν μπορούν να βρουν διέξοδο. Η πίεση αυτή προκαλεί τον κολικό του νεφρού, έναν πολύ έντονο και οξύ πόνο στην πλάτη, ο οποίος εμφανίζεται απροειδοποίητα και παρομοιάζεται με τον πόνο του τοκετού.

Συνήθως εντοπίζεται δεξιά ή αριστερά, εκεί δηλαδή όπου ανατομικά βρίσκονται οι νεφροί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλες περιοχές, όπως η βουβωνική χώρα, το όσχεο ή ακόμα και το στήθος.

Η θεραπεία

Για κάποιους λίθους μπορεί να είναι αρκετή η συντηρητική θεραπεία, μέσω φαρμακευτικής αγωγής, που είτε θα μειώσει το μέγεθός τους είτε θα αποτρέψει τον επανασχηματισμό τους. Ειδικά για τους λίθους που είναι μικρότεροι του ενός εκατοστού είναι συνήθης η αποβολή τους από τον οργανισμό μέσω των ούρων σε διάστημα ενάμιση μήνα.

Όταν όμως οι λίθοι είναι μεγαλύτεροι και τα επεισόδια του κολικού δεν μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα, τότε χρειάζονται πιο επεμβατικές λύσεις, ώστε ο λίθος να διαλυθεί και στη συνέχεια να απομακρυνθεί.

Στις επεμβατικές μεθόδους περιλαμβάνονται η εξωσωματική λιθοτριψία με κύματα κρούσης, με την οποία ουσιαστικά επιτυγχάνεται θραύση του λίθου με τη χρήση κρουστικών κυμάτων, η εύκαμπτη ψηφιακή ουρητηροσκόπηση για λίθους νεφρού με λιθοτριψία laser, αλλά και η διαδερμική νεφρολιθοτριψία, που αφορά κυρίως μεγάλους λίθους του νεφρού ή ανθεκτικούς λίθους που απέτυχε να σπάσει η εξωσωματική λιθοτριψία. Για την επέμβαση αυτή εισάγεται νεφροσκόπιο που εντοπίζει τον λίθο, ο οποίος διαλύεται στη συνέχεια με ειδικούς λιθοτρίπτες.

Με δεδομένο ότι οι λίθοι μπορεί να επανασχηματισθούν, είναι καλό ο ασθενής με σχετική προδιάθεση να παρακολουθείται, αλλά και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με φυτικές ίνες και άφθονα υγρά. 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

+ περισσότερα

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη από τη U4U στο Ιατρικό Ψυχικού

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη, όπου θα εφαρμόζει θεραπευτικές μεθόδους αιχμής, όπως το Rezum και το HoLEP, δημιουργεί η ουρολογική ομάδα U4U, ενώνοντας τις δυνάμεις της με…

+ περισσότερα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη Καινοτόμες θεραπείες από την U4U

H Καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού. Η ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της…

+ περισσότερα

Λιθίαση νεφρού

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα