καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

Ο καρκίνος του πέους είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.Εμφανίζεται συνήθως χωρίς πόνο, με πρώτο σύμπτωμα ένα έλκος το οποίο επιμένει και δεν επουλώνεται. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα, αιμορραγία ή και αίσθημα καύσου στην περιοχή.

Οι βασικότεροι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του πέους είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αλλά και το κάπνισμα, που λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά, ενώ ρόλο παίζει και το μη περιτετμημένο πέος. Ως ένα από τα κύρια αίτια πάντως θεωρείται ο χρόνιος ερεθισμός από το σμήγμα που παράγεται στην περιοχή. Όταν δε αυτό συνυπάρχει με τη φίμωση, που δεν δίνει διέξοδο στο σμίγμα, αλλά και με την κακή υγιεινή, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του πέους αυξάνονται. 

 Τα πρώτα σημάδια και η διάγνωση

Το έλκος εμφανίζεται κυρίως στη βάλανο και στο τελικό τμήμα του πέους, την ακροποσθία, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή του και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται επίσης μικρά εξογκώματα, δύσοσμες εκκρίσεις, αποχρωματισμός του δέρματος, κόκκινα εξανθήματα στην ακροποσθία, αλλά και οίδημα των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα.

Επειδή μπορεί η αρχική διάγνωση να παραπέμψει σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή κάποιου τύπου δερματοπάθεια, παραπλανώντας τον ασθενή, πρέπει η επιλογή του γιατρού να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μπορέσει εγκαίρως να διαγνώσει πως είναι καρκίνος του πέους.

Άλλωστε, η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτική για την αντιμετώπιση της νόσου στα αρχικά της στάδια. Όταν οι βλάβες είναι μικρές, μπορούν να αντιμετωπισθούν με laser ή κρυοπηξία, ενώ όταν είναι μεγαλύτερες απαιτείται χειρουργική επέμβαση, με πιθανή μερική πεεκτομή, αλλά και αφαίρεση λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα. Συχνά μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Βουβωνική λεμφαδενεκτομή

Πλέον όμως για την αντιμετώπιση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του πέους, η βουβωνική λεμφαδενεκτομή αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή με στόχο την ίαση. Άλλωστε, οι όγκοι των έξω γεννητικών οργάνων είναι στην πλειονότητά τους ανθεκτικοί σε θεραπείες β’ γραμμής, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Μάλιστα, η υψηλή νοσηρότητα μιας ανοιχτής επέμβασης σε συνδυασμό με τη μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας και του κόστους είναι οι λόγοι για τους οποίους διεθνώς διενεργούνται σημαντικά λιγότερες επεμβάσεις από αυτές που απαιτούνται πραγματικά.  

Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του πέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταστάσεις στους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας και της πυέλου, αλλά και σε λοιπά όργανα, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και ο εγκέφαλος, οι άντρες δεν πρέπει να αμελούν τις εξετάσεις, στη θέα του παραμικρού σημαδιού.

Ο γιατρός θα κρίνει ποιες απεικονιστικές εξετάσεις θα χρειαστούν, ώστε να αποφασίσουν και τη θεραπευτική οδό που θα επιλεγεί. Η ουρολογική ομάδα της U4U θεωρεί πως η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το «κλειδί» για την αποτελεσματική ίαση του καρκίνου του πέους. Στις δε περιπτώσεις όπου υπάρχει τοπικά προχωρημένος καρκίνος του πέους προτείνει την επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής για άριστο αποτέλεσμα. Έτσι αποφεύγονται και οι επιπλοκές στους βουβώνες, όπως η νέκρωση του δέρματος και η διάσπαση του τραύματος, ενώ μειώνονται και οι επιπλοκές, όπως η λεμφοκήλη.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

+ περισσότερα

ουρολογική ομάδα u4u

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη από τη U4U στο Ιατρικό Ψυχικού

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη, όπου θα εφαρμόζει θεραπευτικές μεθόδους αιχμής, όπως το Rezum και το HoLEP, δημιουργεί η ουρολογική ομάδα U4U, ενώνοντας τις δυνάμεις της με…

+ περισσότερα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη Καινοτόμες θεραπείες από την U4U

H Καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού. Η ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της…

+ περισσότερα

Λιθίαση νεφρού, ουρολογική ομάδα u4u

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους, ουρολογική ομάδα u4u

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα