Ο άγνωστος καρκίνος του πέους
Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.
Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.
Ο καρκίνος του πέους είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση. Εμφανίζεται συνήθως χωρίς πόνο, με πρώτο σύμπτωμα ένα έλκος το οποίο επιμένει και δεν επουλώνεται. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα, αιμορραγία ή και αίσθημα καύσου στην περιοχή.
Οι βασικότεροι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του πέους είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αλλά και το κάπνισμα, που λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά, ενώ ρόλο παίζει και το μη περιτετμημένο πέος. Ως ένα από τα κύρια αίτια πάντως θεωρείται ο χρόνιος ερεθισμός από το σμήγμα που παράγεται στην περιοχή. Όταν δε αυτό συνυπάρχει με τη φίμωση, που δεν δίνει διέξοδο στο σμίγμα, αλλά και με την κακή υγιεινή, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του πέους αυξάνονται.
Το έλκος εμφανίζεται κυρίως στη βάλανο και στο τελικό τμήμα του πέους, την ακροποσθία, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή του και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται επίσης μικρά εξογκώματα, δύσοσμες εκκρίσεις, αποχρωματισμός του δέρματος, κόκκινα εξανθήματα στην ακροποσθία, αλλά και οίδημα των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα.
Επειδή μπορεί η αρχική διάγνωση να παραπέμψει σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή κάποιου τύπου δερματοπάθεια, παραπλανώντας τον ασθενή, πρέπει η επιλογή του γιατρού να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μπορέσει εγκαίρως να διαγνώσει πως είναι καρκίνος του πέους.
Άλλωστε, η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτική για την αντιμετώπιση της νόσου στα αρχικά της στάδια. Όταν οι βλάβες είναι μικρές, μπορούν να αντιμετωπισθούν με laser ή κρυοπηξία, ενώ όταν είναι μεγαλύτερες απαιτείται χειρουργική επέμβαση, με πιθανή μερική πεεκτομή, αλλά και αφαίρεση λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα. Συχνά μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.
Πλέον όμως για την αντιμετώπιση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του πέους, η βουβωνική λεμφαδενεκτομή αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή με στόχο την ίαση. Άλλωστε, οι όγκοι των έξω γεννητικών οργάνων είναι στην πλειονότητά τους ανθεκτικοί σε θεραπείες β’ γραμμής, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Μάλιστα, η υψηλή νοσηρότητα μιας ανοιχτής επέμβασης σε συνδυασμό με τη μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας και του κόστους είναι οι λόγοι για τους οποίους διεθνώς διενεργούνται σημαντικά λιγότερες επεμβάσεις από αυτές που απαιτούνται πραγματικά.
Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του πέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταστάσεις στους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας και της πυέλου, αλλά και σε λοιπά όργανα, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και ο εγκέφαλος, οι άντρες δεν πρέπει να αμελούν τις εξετάσεις, στη θέα του παραμικρού σημαδιού.
Ο γιατρός θα κρίνει ποιες απεικονιστικές εξετάσεις θα χρειαστούν, ώστε να αποφασίσουν και τη θεραπευτική οδό που θα επιλεγεί. Η ουρολογική ομάδα της U4U θεωρεί πως η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το «κλειδί» για την αποτελεσματική ίαση του καρκίνου του πέους. Στις δε περιπτώσεις όπου υπάρχει τοπικά προχωρημένος καρκίνος του πέους προτείνει την επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής για άριστο αποτέλεσμα. Έτσι αποφεύγονται και οι επιπλοκές στους βουβώνες, όπως η νέκρωση του δέρματος και η διάσπαση του τραύματος, ενώ μειώνονται και οι επιπλοκές, όπως η λεμφοκήλη.
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα