ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Καρκίνος νεφρικής πυέλου

Καρκίνος νεφρικής πυέλου/ουρητήρα

Ο καρκίνος νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα αναπτύσσεται στην περιοχή της νεφρικής πυέλου ή στον ουρητήρα που μεταφέρει τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη.

Πρόκειται για έναν όχι τόσο συνηθισμένο καρκίνο, αφού εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το 5% όλων των καρκίνων των νεφρών και αυτών της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες από ότι τις γυναίκες και εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών.

Στην πλειονότητά τους οι όγκοι της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα είναι καρκινώματα μεταβατικού επιθηλίου, μοιράζονται δηλαδή κοινά ιστολογικά χαρακτηριστικά με τους καρκίνους της ουροδόχου κύστης. Οι δύο καρκίνοι μάλιστα έχουν κοινούς και τους παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Ο καρκίνος νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα συνδέεται με παράγοντες όπως η χρόνια ύπαρξη λίθων στο νεφρό ή τον ουρητήρα, το λεγόμενο σύνδρομο Lynch, η χρήση φαρμάκων, όπως η φαινακετίνη ή η κυκλοφωσφαμίδη στις περιπτώσεις χημειοθεραπειών, η επαγγελματική έκθεση σε αρωματικές αμίνες, η βαλκανική νεφροπάθεια ή και με γενετικούς παράγοντες, ενώ σχετίζεται και με το κάπνισμα.

Στα πρώτα της στάδια του καρκίνος νεφρικής πυέλου, θα μπορούσε να θεωρηθεί σιωπηρή νόσος, αφού συνήθως δεν έχει συμπτώματα ή μπορεί να εμφανίσει σε κάποιες περιπτώσεις μικροσκοπική αιματουρία. Όσο εξελίσσεται, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων όπως κολικός του νεφρού ή μακροσκοπικής αιματουρίας, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια συνοδεύεται από ανορεξία και απώλεια βάρους.

Kαρκίνος νεφρικής πυέλου, Αντιμετώπιση

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα, η θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση του νεφρού μαζί με ολόκληρο τον ουρητήρα (λαπαροσκοπική ή ρομποτική νεφρο-ουρητηρεκτομή). Έχουν υπάρξει πάντως και περιπτώσεις καρκίνου του ουρητήρα, που απαιτούν την αφαίρεση ενός μικρού τμήματός του ή την αφαίρεση του όγκου ενδοσκοπικά

Με τη ρομποτική η λαπαροσκοπική νεφρο-ουρητηρεκτομή εξασφαλίζεται η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή και η πιο γρήγορη επιστροφή του στην καθημερινότητά του, καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές που συνοδεύουν το ανοιχτό χειρουργείο.