ουρολογικές παθήσεις

5+1 συνήθεις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε;

Αν και έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε τις ουρολογικές παθήσεις με τον προστάτη και με μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες, ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Από την εφηβεία ακόμη μπορεί εμφανιστούν ουρολογικά προβλήματα που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας και δεν αφορούν πάντα τον προστάτη.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε;

Λιθίαση

Οι λίθοι του ουροποιητικού αποτελούν την πιο συχνή και την πλέον επώδυνη από τις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις. Αφορούν περίπου το 10% του πληθυσμού, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται διαρκώς. Η λιθίαση δημιουργείται όταν τα ούρα κορεσθούν από ουσίες που δημιουργούν κρυστάλλους, οι οποίοι δεσμεύονται σε σκληρά ιζήματα, γνωστά ως πέτρες. Πέτρες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε σημείο του ουροποιητικού, όπως στους νεφρούς, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη.

Ακράτεια

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του. Η ακούσια απώλεια ούρων, όπως είναι ο ορισμός της ακράτειας, αφορά κυρίως τις γυναίκες αλλά και πολλές χιλιάδες ανδρών στη χώρα μας. Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτιά της είναι ιδιοπαθή και σε κάποιες άλλες νευρολογικά-νευρογενή, ενώ μπορεί να προκληθεί και από περιφερική νευροπάθεια.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60 ετών και σαφώς συχνότερα στους άνδρες. Εκδηλώνεται με αιματουρία, συχνουρία ή επιτακτικότητα στην ούρηση. Απαιτεί δε άμεση επικοινωνία με τον ουρολόγο και έναρξη της θεραπείας, αφού χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα.

Ουρολοίμωξη

Μια από τις συχνότερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις είναι η ουρολοίμωξη, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του. Συνηθέστερες είναι οι ουρολοιμώξεις στο κατώτερο ουροποιητικό (ουροδόχος κύστη ή ουρήθρα), που συνοδεύονται από ενοχλήσεις στην ουρήθρα, συχνουρία, πίεση στην κοιλιακή χώρα, πόνο στην ούρηση και αιματουρία. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που η λοίμωξη εκδηλώνεται στο ανώτερο ουροποιητικό (νεφροί και ουρητήρες) και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ναυτία, τάση προς έμετο και πόνο στην πλάτη.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ιδιαίτερα συχνή ανάμεσα στις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις, μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Η μεγέθυνση του προστάτη έχει ως συνέπεια τη συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, οδηγώντας σε διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα της νόσου είναι δύο κατηγοριών, τα αποφρακτικά και τα ερεθιστικά και περιλαμβάνουν την καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, την επιμήκυνση του χρόνου ούρησης, τη διακεκομμένη ούρηση και την ελάττωση της ακτίνας των ούρων, τη συχνουρία, τη νυκτουρία, την καύσο κατά την ούρηση και την επιτακτική ούρηση.

Ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια συχνή μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, η οποία απασχολεί κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά είναι ιάσιμη, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 10 άντρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, στοιχείο που τον καθιστά τον πρώτο σε συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό. Η μέση ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 72 χρόνια, ενώ η ασθένεια είναι σπάνια σε άνδρες κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως στα πρώτα του στάδια είναι ασυμπτωματικός. Αργότερα όμως υπάρχουν κάποια συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μεταξύ των οποίων η δυσφορία ή η δυσκολία κατά την ούρηση, η ξαφνική ανάγκη για ούρηση, αλλά και η εμφάνιση αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα.

Τα συμπτώματα που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα πρέπει να σας κινητοποιήσουν σε κάθε περίπτωση και να απευθυνθείτε αμέσως σε ειδικό ουρολόγο. Η ομάδα της U4U μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που σας απασχολεί με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

+ περισσότερα

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη από τη U4U στο Ιατρικό Ψυχικού

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη, όπου θα εφαρμόζει θεραπευτικές μεθόδους αιχμής, όπως το Rezum και το HoLEP, δημιουργεί η ουρολογική ομάδα U4U, ενώνοντας τις δυνάμεις της με…

+ περισσότερα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη Καινοτόμες θεραπείες από την U4U

H Καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού. Η ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της…

+ περισσότερα

Λιθίαση νεφρού

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα