
Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα
Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…
Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…
Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και παρόλο που δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, να επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Συχνά μάλιστα η πάθηση συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, ενώ μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή του πάσχοντα.
Η κύρια λειτουργία του προστάτη, του αδένα στη βάση της ουροδόχου κύστης που περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας, είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνδρας τόσο αυξάνεται και το μέγεθος του προστάτη, κάτι που ορίζεται ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Με την αύξηση του μεγέθους του αδένα επηρεάζεται η κύστη, η οποία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, υπερτρέφεται για να βοηθήσει τα ούρα να ξεπεράσουν το εμπόδιο του προστάτη.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η καλοήθης υπερπλασία προστάτη περιορίζουν κοινωνικά και επαγγελματικά το άτομο, καθώς η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα δεν βοηθά την ελευθερία κινήσεων. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα από τα παρεπόμενα της νόσου, αφού ο πάσχων αναγκάζεται να σηκώνεται συχνά μέσα στην νύχτα, ενώ επηρεάζεται και η σεξουαλική ζωή του, καθώς παρουσιάζεται και στυτική δυσλειτουργία.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη φαίνεται πως προτιμά τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, δεν ασκούνται, έχουν προβλήματα στύσης, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο ή έχουν κληρονομικό ιστορικό στην οικογένειά τους.
Τα βασικότερα συμπτώματά της διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη και η δεύτερη στην αποβολή τους.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση και η ακράτεια από έπειξη, ενώ τα συμπτώματα της δεύτερης κατηγορίας είναι η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η διακοπτόμενη ούρηση, η απώλεια σταγόνων ούρων μετά την ούρηση και η πλήρης αδυναμία ούρησης, που επιτάσσει την τοποθέτηση καθετήρα. Μεταξύ των συμπτωμάτων που μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι ο πόνος της κύστης κατά την ούρηση, αλλά και η αιματουρία.
Ο ασθενής μόλις εντοπίσει τα συμπτώματα πρέπει να σπεύσει στον ουρολόγο του, αφενός για να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρκίνου του προστάτη, αφετέρου για να γλιτώσει από τα χειρότερα, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρης απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.
Οι επιστημονικές εξελίξεις στην ουρολογία έχουν οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με νέες, ανώδυνες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες είναι λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.
Η τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα και η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, με δημοφιλέστερη τεχνική σε αυτό το πεδίο το Holmium laser (HoLEP), ανοίγουν νέους δρόμους και έχουν αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους.
Η ομάδα των ουρολόγων Α. Ανδρέου και Α. Μπέκου διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή όλων των εξελιγμένων μεθόδων και το πρώτο στην Ελλάδα, τελευταίας γενιάς, μηχάνημα TURis 2 για διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και εξάχνωση σε πλάσμα.
Την ίδια στιγμή, διαθέτει εξειδίκευση στην πλέον σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της υπερπλασίας προστάτη, στη διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser (HoLEP).
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα
+ περισσότερα