Υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και παρόλο που δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, να επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Συχνά μάλιστα η πάθηση συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, ενώ μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή του πάσχοντα.

Η κύρια λειτουργία του προστάτη, του αδένα στη βάση της ουροδόχου κύστης που περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας, είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνδρας τόσο αυξάνεται και το μέγεθος του προστάτη, κάτι που ορίζεται ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Με την αύξηση του μεγέθους του αδένα επηρεάζεται η κύστη, η οποία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, υπερτρέφεται για να βοηθήσει τα ούρα να ξεπεράσουν το εμπόδιο του προστάτη.

Υπερπλασία προστάτη, συνέπειες στην καθημερινότητα

Τα προβλήματα που δημιουργεί η καλοήθης υπερπλασία προστάτη περιορίζουν κοινωνικά και επαγγελματικά το άτομο, καθώς η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα δεν βοηθά την ελευθερία κινήσεων. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα από τα παρεπόμενα της νόσου, αφού ο πάσχων αναγκάζεται να σηκώνεται συχνά μέσα στην νύχτα, ενώ επηρεάζεται και η σεξουαλική ζωή του, καθώς παρουσιάζεται και στυτική δυσλειτουργία.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη φαίνεται πως προτιμά τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, δεν ασκούνται, έχουν προβλήματα στύσης, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο ή έχουν κληρονομικό ιστορικό στην οικογένειά τους.

Τα βασικότερα συμπτώματά της διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη και η δεύτερη στην αποβολή τους.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση και η ακράτεια από έπειξη, ενώ τα συμπτώματα της δεύτερης κατηγορίας είναι η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η διακοπτόμενη ούρηση, η απώλεια σταγόνων ούρων μετά την ούρηση και η πλήρης αδυναμία ούρησης, που επιτάσσει την τοποθέτηση καθετήρα. Μεταξύ των συμπτωμάτων που μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι ο πόνος της κύστης κατά την ούρηση, αλλά και η αιματουρία.

Υπερπλασία προστάτη, αποτελεσματική θεραπεία

Ο ασθενής μόλις εντοπίσει τα συμπτώματα πρέπει να σπεύσει στον ουρολόγο του, αφενός για να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρκίνου του προστάτη, αφετέρου για να γλιτώσει από τα χειρότερα, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρης απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Οι επιστημονικές εξελίξεις στην ουρολογία έχουν οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με νέες, ανώδυνες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες είναι λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Η τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα και η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, με δημοφιλέστερη τεχνική σε αυτό το πεδίο το Holmium laser (HoLEP), ανοίγουν νέους δρόμους και έχουν αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους.

Η ομάδα των ουρολόγων Α. Ανδρέου και Α. Μπέκου διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή όλων των εξελιγμένων μεθόδων και το πρώτο στην Ελλάδα, τελευταίας γενιάς, μηχάνημα TURis 2 για διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και εξάχνωση σε πλάσμα.

Την ίδια στιγμή, διαθέτει εξειδίκευση στην πλέον σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της υπερπλασίας προστάτη, στη διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser (HoLEP).

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

+ περισσότερα

ουρολογική ομάδα u4u

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη από τη U4U στο Ιατρικό Ψυχικού

Κέντρο Υπερπλασίας Προστάτη, όπου θα εφαρμόζει θεραπευτικές μεθόδους αιχμής, όπως το Rezum και το HoLEP, δημιουργεί η ουρολογική ομάδα U4U, ενώνοντας τις δυνάμεις της με…

+ περισσότερα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη Καινοτόμες θεραπείες από την U4U

H Καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού. Η ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της…

+ περισσότερα

Λιθίαση νεφρού, ουρολογική ομάδα u4u

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους, ουρολογική ομάδα u4u

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

καρκίνος του πέους

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα