Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65…

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και παρόλο που δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, να επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Συχνά μάλιστα η πάθηση συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, ενώ μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή του πάσχοντα.

Η κύρια λειτουργία του προστάτη, του αδένα στη βάση της ουροδόχου κύστης που περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας, είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνδρας τόσο αυξάνεται και το μέγεθος του προστάτη, κάτι που ορίζεται ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Με την αύξηση του μεγέθους του αδένα επηρεάζεται η κύστη, η οποία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, υπερτρέφεται για να βοηθήσει τα ούρα να ξεπεράσουν το εμπόδιο του προστάτη.

Συνέπειες στην καθημερινότητα

Τα προβλήματα που δημιουργεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη περιορίζουν κοινωνικά και επαγγελματικά το άτομο, καθώς η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα δεν βοηθά την ελευθερία κινήσεων. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα από τα παρεπόμενα της νόσου, αφού ο πάσχων αναγκάζεται να σηκώνεται συχνά μέσα στην νύχτα, ενώ επηρεάζεται και η σεξουαλική ζωή του, καθώς παρουσιάζεται και στυτική δυσλειτουργία.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη φαίνεται πως προτιμά τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, δεν ασκούνται, έχουν προβλήματα στύσης, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο ή έχουν κληρονομικό ιστορικό στην οικογένειά τους.

Τα βασικότερα συμπτώματά της διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη και η δεύτερη στην αποβολή τους.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση και η ακράτεια από έπειξη, ενώ τα συμπτώματα της δεύτερης κατηγορίας είναι η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η διακοπτόμενη ούρηση, η απώλεια σταγόνων ούρων μετά την ούρηση και η πλήρης αδυναμία ούρησης, που επιτάσσει την τοποθέτηση καθετήρα. Μεταξύ των συμπτωμάτων που μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι ο πόνος της κύστης κατά την ούρηση, αλλά και η αιματουρία.

Αποτελεσματική θεραπεία

Ο ασθενής μόλις εντοπίσει τα συμπτώματα πρέπει να σπεύσει στον ουρολόγο του, αφενός για να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρκίνου του προστάτη, αφετέρου για να γλιτώσει από τα χειρότερα, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρης απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Οι επιστημονικές εξελίξεις στην ουρολογία έχουν οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με νέες, ανώδυνες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες είναι λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Η τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα και η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, με δημοφιλέστερη τεχνική σε αυτό το πεδίο το Holmium laser (HoLEP), ανοίγουν νέους δρόμους και έχουν αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους.

Η ομάδα των ουρολόγων Α. Ανδρέου και Α. Μπέκου διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή όλων των εξελιγμένων μεθόδων και το πρώτο στην Ελλάδα, τελευταίας γενιάς, μηχάνημα TURis 2 για διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και εξάχνωση σε πλάσμα.

Την ίδια στιγμή, διαθέτει εξειδίκευση στην πλέον σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της υπερπλασίας προστάτη, στη διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser (HoLEP).

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάςαπασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65…

+ περισσότερα

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα

Ο άγνωστος καρκίνος του πέους

Είναι ένας σπάνιος και σχετικά άγνωστος καρκίνος, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και συχνά, εξαιτίας των ταμπού που τον περιβάλλουν, μένει χωρίς διάγνωση.

+ περισσότερα

5 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον υποσπαδία

Ο υποσπαδίας είναι μια εκ γενετής ανωμαλία που έχει ως συνέπεια την ατελή δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

+ περισσότερα

Η υγιεινή διατροφή «όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη

Η πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή και η απουσία από το καθημερινό «μενού» τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου.

+ περισσότερα

5+1 συνήθεις ανδρικές ουρολογικές παθήσεις

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανδρικές ουρολογικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε;

+ περισσότερα

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος είναι μια συχνή πάθηση του οργανισμού, που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

+ περισσότερα