ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
λεμφαδενεκτομή

Ρομποτική Οπισθοπεριτοναϊκή Λεμφαδενεκτομή

Η επέμβαση ρομποτικής οπισθοπεριτοναϊκής λεμφαδενεκτομής προσφέρει άριστο αποτέλεσμα για τη διάσωση ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του όρχι.

Ο καρκίνος του όρχι είναι η συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες από 15 ως 35 ετών. Το πρώτο βήμα για την ταυτοποίηση της νόσου είναι η ορχεκτομή (αφαίρεση του όρχι). Στη συνέχεια ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και την επέκταση προτείνονται η παρακολούθηση, η χημειοθεραπεία, οι ακτινοβολίες και η οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή.

Η οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή ενδείκνυται για:

  1. Όγκους μη σεμινωματώδεις με λεμφαδενικές μεταστάσεις
  2. Σεμινώματα που δεν ανταποκρίθηκαν στην ακτινοθεραπεία
  3. Αφαίρεση υπολλειματικών μαζών μετά από χημειοθεραπεία

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη επέμβαση έξω γεννητικών οργάνων -εξαιτίας της μεγάλης νοσηρότητας που τη χαρακτήριζε και των επιπλοκών που προκαλούσε- διενεργούνταν σπάνια.

Ωστόσο, πρόσφατα η ελάχιστα επεμβατική ρομποτική χειρουργική επέτρεψε τη διενέργεια των επεμβάσεων αυτών με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η τεχνική διατήρησης του συμπαθητικού νευρικού πλέγματος (nerve-sparing) αποτρέπει πλέον στο 97% των ασθενών την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα μία σημαντική τροχοπέδη στη μετέπειτα ζωή των νέων ασθενών.

Πλεονεκτήματα οπισθοπεριτοναϊκής λεμφαδενεκτομής

  • Αποτρέπεται η παλίνδρομη εκσπερμάτιση
  • Μειώνεται η νοσηλεία σε 1 ημέρα (από 5-7 ημέρες)
  • Επάνοδος στην καθημερινότητα σε 15 ημέρες (από 2 μήνες)

Η ομάδα μας είναι η μόνη στην Ελλάδα που πραγματοποιεί την απαιτητική αυτή επέμβαση ρομποτικά σε συνεργασία, με τον διεθνώς καταξιωμένο Γάλλο ουρολόγο JeanLuc Hoepffner, ο οποίος έχει από τις μεγαλύτερες σειρές ασθενών διεθνώς στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Για κάθε ασθενή παρουσιάζεται ο φάκελός του σε ογκολογικό συμβούλιο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και σε εξειδικευμένο ογκολογικό συμβούλιο, ενώ για σύνθετους καρκίνους όρχι ο φάκελος παρουσιάζεται στο ογκολογικό νοσοκομείο Bertonié της Bordeaux.

Τη χειρουργική επέμβαση και την παρακολούθηση του ασθενούς εγγυάται η ομάδα U4U Θεσσαλονίκης έμπειρων ουρολόγων, ογκολόγων, αγγειοχειρουργών και βιολόγων αναπαραγωγής.