ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
HoLEP (Holmium Laser)

Εγχείρηση Προστάτη με HoLEP (Holmium Laser)

Νέα εποχή ξεκινά στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μιας πάθησης ιδιαίτερα συνήθους μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών, με την εφαρμογή της διουρηθρικής προστατεκτομής με χρήση laser (HoLEP- Holmium Laser).

H μέθοδος HoLEP για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική λύση που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Ειδικότερα, με το HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται ακολούθως με ειδικό εργαλείο (morcellator). Η εν λόγω τεχνική ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα που υπερβαίνουν τα 150 γρ.

Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τη θεραπεία της υπερπλασίας προστάτη, η οποία διαθέτει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • μειώνει την πιθανότητα αιμορραγιών
 • μειώνει τον χειρουργικό χρόνο
 • γίνεται αφαίρεση του καθετήρα στο πρώτο 24ωρο
 • ο ασθενής αναρρώνει πολύ ταχύτερα και επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητές του χωρίς πρόβλημα.

Η τεχνική MoLEP

Η επόμενη μέρα της θεραπείας HoLEP είναι η τεχνική MoLEP, που ανοίγει νέους δρόμους στη χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Η εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση laser Holmium, όπως ορίζεται η τεχνική HoLEP, γίνεται σε αυτή την περίπτωση με το διπαλμικό laser Moses 2.0. Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία έχει πατέντα τη χρήση δύο φυσαλίδων από το laser Holmium, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κοπή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και την πολύ καλύτερη αιμόσταση. Τα μεγέθη προστάτη τα οποία μπορούν πλέον να χειρουργηθούν είναι από τα μικρότερα των 50 και 60 κυβικών εκατοστών έως και τα πολύ μεγάλα αδενώματα της τάξης των 300 κυβικών, που είναι η χειρουργική καθημερινότητα, ενώ έχουν αναφερθεί και ιστορικά μεγέθη προστάτη 700 κυβικών εκατοστών.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής MoLEP

Με τη MoLEP το ενδεχόμενο επανεπέμβασης εκμηδενίζεται, αφού δίνεται ριζική λύση στο πρόβλημα. Επίσης, η ακρίβεια και η ασφάλεια είναι δύο στόχοι που εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα με τη νέα τεχνική και το laser Moses 2.0, αποφεύγοντας μάλιστα τυχόν διαθλάσεις, αλλά και απορρόφηση ενέργειας από το νερό, κάτι που συμβαίνει με τα μονοπαλμικά Holmium Lasers.

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων της νέας χειρουργικής τεχνικής MoLEP περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Η σύντομη διάρκεια νοσηλείας, μόλις μία ημέρα
 • Η μικρότερη απώλεια αίματος
 • Η ελαχιστοποίηση του πόνου
 • Η άμεση αφαίρεση του καθετήρα, την ίδια μέρα
 • Η σύντομη επάνοδος στην καθημερινότητα
 • Η ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου επιπλοκών

Επίσης, η τεχνική MoLEP μπορεί να εφαρμοστεί και σε καρδιοπαθείς ασθενείς χωρίς να παρεμβαίνει στην αντιπηκτική τους αγωγή, αφού πετυχαίνει πολύ καλύτερη αιμόσταση.

Low Power HoLEP

Στις νέες, σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές έρχεται να προστεθεί το Low Power HoLEP, ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο για τον χειρουργό-ουρολόγο, που εμπλουτίζει την «φαρέτρα» του για τη θεραπεία της πάθησης. Στην ουσία η συγκεκριμένη θεραπεία κάνει χρήση του laser χαμηλής έντασης και πάει τη θεραπεία ένα βήμα πιο κάτω, εξελίσσοντας τη κλασική μέθοδο HoLEP, με σημαντικές ωφέλειες για τον ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε πως στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η τεχνική HoLEP για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη δεν απαιτείται τόση ένταση κατά τη χρήση του laser. Έτσι άρχισε σταδιακά να μειώνεται από τα 100W στα 40W, με παράλληλη μείωση της συχνότητας από 50 σε 20Hz. Μετά από πολλές εφαρμογές μάλιστα διαφάνηκε πως και με τα νέα αυτά δεδομένα η διαδικασία ήταν εφικτή, αλλά και το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική με την high power προσέγγιση.

Την ίδια στιγμή μάλιστα μειωνόταν κατά σχεδόν ένα τρίτο η κατανάλωση ενέργειας, ενώ και τα πρώιμα μετεγχειρητικά συμπτώματα αποθήκευσης ήταν λιγότερο έντονα και με μικρότερη διάρκεια.

Low Power HoLEP και οφέλη

Με τη μέθοδο αυτή, κατά την εκπυρήνιση του αδενώματος (που προωθείται στην κύστη) απαιτείται λιγότερη ενέργεια από τη συνήθη, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα ερεθιστικά φαινόμενα, αφού το laser καυτηριάζει με μικρότερη ένταση.

Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς μετά την επέμβαση, αποφεύγονται οι συχνοουρίες, αλλά και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι το τσούξιμο, ενώ η ούτως ή άλλως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος περιορίζει ακόμα περισσότερο την όποια επιβάρυνση του ασθενούς.

Παρά τη χαμηλή ένταση του laser αυτού, η τεχνική είναι εφάμιλλη της κλασικής μεθόδου HoLEP:

 • σε αποτελεσματικότητα
 • σε ό,τι αφορά το βάρος του αδενώματος που αφαιρείται
 • στη διεγχειρητική αιμορραγία
 • στη διάρκεια του χειρουργείου
 • αλλά και στις τυχόν επιπλοκές

Έτσι εξασφαλίζονται τα ίδια αποτελέσματα με μια μέθοδο που είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική.

Η ομάδα της U4U, αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβαδίζει πάντα με τις τεχνολογικές εξελίξεις που βρίσκονται στην υπηρεσία της Ιατρικής και συγκεκριμένα της Ουρολογίας.