ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
rezum αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασία προστάτη

Rezum Θεραπεία με Έγχυση Ατμού για ΚΥΠ

Πρωτοπορία στην θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Μια πρωτοποριακή θεραπεία για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη, χωρίς νυστέρι και αιμορραγία, που βάζει τέλος σε παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια, έφερε στην Ελλάδα η ομάδα ουρολόγων U4U στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το Rezum, μέθοδο έγχυσης ατμού μέσω της ουρήθρας, η οποία συρρικνώνει τον υπερτροφικό προστάτη, ανακουφίζοντας τον ανδρικό πληθυσμό που ταλαιπωρείται από τη συνήθη αυτή πάθηση. Μάλιστα, η θεραπεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, παρόλο που είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν απαιτεί χειρουργική προσέγγιση.

Η θεραπεία Rezum εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 5 χρόνια με έγκριση από το FDA και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην Αγγλία αποζημιώνεται από το Εθνικό σύστημα υγείας NHS και αποτελεί επίσημη ένδειξη για τη θεραπεία της υπερπλασίας προστάτη.

Η τεχνική αυτή, που έχει ανατρέψει τα δεδομένα, αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που «αποθηκεύεται» σε λίγες σταγόνες νερού για να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη. Χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία, επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του την ίδια ημέρα, διατηρώντας ανέπαφη τη λειτουργία της στύσης και βελτιώνοντας την ούρηση.

Ουσιαστικά, η θεραπεία Rezum αξιοποιεί τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού, με τους υδρατμούς να παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία. Η θερμική ενέργεια στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα του προστάτη, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς.

Η καινοτόμος αυτή τεχνική ενδείκνυται για άντρες άνω των 50 ετών με δυσουρικά συμπτώματα και όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά. Επίσης είναι ιδανική για την αντιμετώπιση του προστάτη με υπερπλασία στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό.

Η διαδικασία

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της θεραπείας Rezum αποτελείται από μια γεννήτρια ραδιοσυχνοτήτων και μια συσκευή διουρηθρικής τροφοδότησης μίας χρήσης, που έχει ενσωματωμένο έναν κυστεοσκοπικό φακό 30 μοιρών. Ένα κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων παράγει θερμική ενέργεια με τη μορφή υδρατμών οι οποίοι μεταφέρονται μέσω μιας βελόνας στη διουρηθρική συσκευή.

Αυτό γίνεται σε δόσεις 9 δευτερολέπτων στο αδένωμα του προστάτη. Το βάθος στο οποίο διεισδύει η βελόνα είναι περίπου 10 χιλιοστά. Σε κάθε δόση 9 δευτερολέπτων αποστειρωμένος υδρατμός διοχετεύεται στον πάσχοντα ιστό του προστάτη. Όταν ο υδρατμός φτάνει στον ιστό, όλη η αποθηκευμένη ενέργεια απελευθερώνεται. Μάλιστα, με την επαφή με τον ιστό, που έχει τη θερμοκρασία του σώματος, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται. Αυτή η αλλαγή σε υγρή μορφή έχει ως αποτέλεσμα να διαχέεται ενέργεια στις μεμβράνες των κυττάρων του υπό στόχευση ιστού, προκαλώντας αυτόματη νέκρωσή τους.

Τα πλεονεκτήματα του Rezum

Το Rezum είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική που δεν περνά από το χειρουργείο και έχει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή:

  • Βάζει τέλος στα φάρμακα και τις παρενέργειές τους
  • Διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία του άντρα 
  • Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
  • Επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα
  • Οι ασθενείς στην πλειονότητά τους βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους εντός δύο εβδομάδων
  • Δεν απαιτεί μόνιμο εμφύτευμα 
  • Δε χρειάζεται γενική αναισθησία 
  • Διενεργείται σε ένα σύντομο ραντεβού ακόμα και στο ιατρείο του ουρολόγου

Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι και περιλαμβάνουν δυσουρία, αιματουρία, αιμοσπερμία, μείωση της ποσότητας του σπέρματος και πιθανή ουρολοίμωξη.

Μετά τη θεραπεία

Με τον καιρό μέσω των φυσικών διαδικασιών επούλωσης που διαθέτει το σώμα, απορροφάται ο ιστός που έχει υποβληθεί στη θεραπεία και ο προστάτης συρρικνώνεται. Με την απομάκρυνση του έξτρα ιστού, η ουρήθρα ανοίγει και τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη περιορίζονται.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να διαπιστώνουν μείωση των συμπτωμάτων τους ήδη από τις πρώτες δύο εβδομάδες, το μάξιμουμ των αποτελεσμάτων της θεραπείας φαίνεται εντός τριών μηνών.

Μετά τη διαδικασία θα χρειαστεί αντιβίωση, ενώ ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει και τη χρήση καθετήρα για μερικές ημέρες, ώστε να διευκολυνθεί η ούρηση κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που μπορεί να ενοχλήσουν τον προστάτη.

Την πρωτοποριακή, μη επεμβατική θεραπεία Rezum για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ουρολογική ομάδα U4U, που είναι και η πρώτη πιστοποιημένη ομάδα στη χώρα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής.