ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση αποτελεί μια παιδοουρολογική πάθηση κατα την οποία γίνεται παθολογική ροή ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τον ουρητήρα και τον νεφρό. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, λόγω ανατομικής ανωμαλίας της κυστεοουρητηρικής συμβολής και δευτεροπαθή (βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας, ουρητηροκήλες, νευρογενής κύστη, δυσλειτουργική ούρηση).

Η επίπτωση στον γενικός πληθυσμό είναι 1-2% , ενώ εμφανίζει οικογενή προδιάθεση (αδέλφια: 30%, απόγονοι: 50%).

Εμφανίζεται συνήθως με έντονη κλινική εικόνα, είτε ως εμπύρετο ουρολοίμωξη, είτε ως υπερηβηκό άλγος, διαταραχές σίτισης και ανάπτυξης στα μικρότερα παιδιά και ως υπέρταση/νεφρική ανεπάρκεια σε προχωρημένα στάδια.

Η διάγνωση μπαίνει με κυστεογραφία κατά την ούρηση. Σημαντικές εξετάσεις μπορεί να αποτελέσουν επίσης το στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών (DMSA) και ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό της ΚΟΠ και την λειτουργικότητα των νεφρών. Μπορεί να είναι συντηρητική , αφού ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να διορθωθεί με την ηλικία και συνίσταται στην χορήγηση χημειοπροφύλαξης ή ενδοσκοπικής χρήσης διογκωτικών ουσιών (Deflux). H χειρουργική αποκατάσταση (επανεμφύτευση ουρητήρων) χρησιμοποιείται πλέον ως θεραπεία σε πέμπτου βαθμού ΚΟΠ.

Αν αναζητάτε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο στη Θεσσαλονίκη, για την αντιμετώπιση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας.