ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Συχνότερες ουρολογικές παθήσεις

7 συνήθη προβλήματα που οδηγούν τους άνδρες στον ουρολόγο

Ο μύθος που θέλει τις ουρολογικές παθήσεις να συνδέονται με τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και να περιστρέφονται γύρω από τον προστάτη διαλύεται τα τελευταία χρόνια.…

Ο μύθος που θέλει τις ουρολογικές παθήσεις να συνδέονται με τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και να περιστρέφονται γύρω από τον προστάτη διαλύεται τα τελευταία χρόνια. Τα ουρολογικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και από την εφηβική ηλικία, ενώ όλο και περισσότερο αφορούν νεότερους άνδρες.

Μάλιστα, ο άμεσος αντίκτυπος τους στην καθημερινότητα ενός άνδρα καθιστά επιτακτική την αντιμετώπισή τους και επιβεβλημένη την επίσκεψη στο ιατρείο του ουρολόγου, όταν εμφανιστούν. Ποιες είναι όμως οι συχνότερες ουρολογικές παθήσεις που οδηγούν τους άνδρες στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας;

Λιθίαση

Η λιθίαση είναι μια από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις μεταξύ των ανδρών και αυτή που συνοδεύεται από τα πιο επώδυνα συμπτώματα, με πιο συχνό τον κολικό του νεφρού. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία λίθου ή λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, από τους νεφρούς και τους ουρητήρες μέχρι την ουροδόχο κύστη.

Δημιουργείται όταν τα ούρα κορεσθούν από ουσίες που δημιουργούν κρυστάλλους, οι οποίοι δεσμεύονται σε σκληρά ιζήματα, τις κοινές μας «πέτρες». Ανάλογα με τη θέση του λίθου, μιλάμε για λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων, λιθίαση της ουροδόχου κύστης και λιθίαση της ουρήθρας. Η λιθίαση δεν έχει ηλικία και εμφανίζεται περίπου στο 10% του πληθυσμού.

Ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις στις ηλικίες κάτω των 50 ετών. Πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, κατά την οποία παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του, αν και συνηθέστερες στους άνδρες είναι οι ουρολοιμώξεις στο κατώτερο ουροποιητικό, δηλαδή στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, που εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως οι ενοχλήσεις στην ουρήθρα, η συχνουρία, η πίεση στην κοιλιακή χώρα, ο πόνος στην ούρηση και η αιματουρία.

Οι ουρολοιμώξεις όμως δεν περιορίζονται μόνο στο κατώτερο ουροποιητικό, αλλά μπορούν να εκδηλωθούν και στο ανώτερο, στους νεφρούς και τους ουρητήρες, με βασικά συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, τη ναυτία, την τάση προς έμετο και τον πόνο στην πλάτη.

Ακράτεια

Η ανδρική ακράτεια ούρων, η ακούσια δηλαδή απώλεια ούρων, είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση, που σε κάποιες περιπτώσεις έχει ιδιοπαθή αίτια και σε άλλες πηγάζει από νευρολογικές-νευρογενείς αιτίες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη για την κοινωνική ζωή του πάσχοντα, δημιουργώντας προβλήματα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Όταν η ακράτεια επιμένει και επηρεάζει τη ζωή του άνδρα, η επίσκεψη στον ουρολόγο είναι επιβεβλημένη, αφού, πέραν των προβλημάτων που προκαλεί, μπορεί να υποκρύπτει κάποια άλλη, σοβαρότερη πάθηση.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο συχνότερος καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σιωπηλή νόσος», αφού ενδέχεται για καιρό να μην εκδηλώνει συμπτώματα, εκτός από περιστασιακή αιματουρία. Μάλιστα, ακόμα και όταν εμφανιστεί η αιματουρία, μπορεί μετά τα ούρα να είναι εντελώς καθαρά. Αυτό καθησυχάζει τον ασθενή, που δεν γνωρίζει ότι έτσι αφήνει τον καρκίνο να εξελιχθεί.


Πιο σπάνια συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι ο πόνος στην κοιλιά, η αδυναμία, η επώδυνη ή επιτακτική ούρηση και η απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Η επιθετικότητα που την χαρακτηρίζει καθιστά επιτακτική την επίσκεψη στον ουρολόγο αμέσως μετά το πρώτο επεισόδιο αιματουρίας.

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη είναι μια πάθηση που, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά της. Είναι από τις πλέον συχνές μεταξύ των ανδρικών ουρολογικών παθήσεων και κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 και άνω.

Πρόκειται για τη μεγέθυνση του προστάτη, που πιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, προκαλώντας διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, η επιμήκυνση του χρόνου ούρησης, η διακεκομμένη ούρηση και ελάττωση της ακτίνας των ούρων, η συχνουρία, η νυκτουρία, η καύσος κατά την ούρηση και η επιτακτική ούρηση. Στις ηλικίες μεταξύ 60 και 80 ετών η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αφορά οκτώ στους δέκα άνδρες.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό. Αν διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η ορθή θεραπεία, είναι ιάσιμος. Η μέση ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 72 χρόνια, ενώ η ασθένεια εμφανίζεται σπάνια σε άνδρες κάτω των 45 ετών.

Επειδή στα πρώτα της στάδια είναι ασυμπτωματική, είναι κρίσιμης σημασίας ο συστηματικός έλεγχος από την ηλικία των 50, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει, μία φορά τον χρόνο, τη δακτυλική εξέταση και τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA.


Όσο ο καρκίνος του προστάτη προχωρά, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν από δυσφορία ή δυσκολία κατά την ούρηση μέχρι ξαφνική ανάγκη για ούρηση και εμφάνιση αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια από τις παθήσεις που στέλνουν συχνά τους άνδρες στο ιατρείο του ουρολόγου. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία του άνδρα –μόνιμη ή περιοδική- να πετύχει και να διατηρήσει την αναγκαία στύση για μια ικανοποιητική επαφή.

Ο αντίκτυπός της στην ποιότητα της ζωής του άνδρα είναι σημαντικός και έχει, πέραν των λειτουργικών, και ψυχολογικές προεκτάσεις. Ένας στους δύο άνδρες στις ηλικίες μεταξύ 40 και 70 ετών ενδέχεται να εκδηλώσει κάποια στιγμή στυτική δυσλειτουργία, που μπορεί να είναι απόρροια τόσο παθολογικών καταστάσεων όσο και ψυχολογικών.

Οι άνδρες ασθενείς δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα των ουρολογικών παθήσεων, ούτε να τα αφήνουν να χρονίζουν, ενώ οφείλουν να βάλουν την πρόληψη στη ζωή τους, ώστε να προλάβουν χειρότερες καταστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

11+1 συμβουλές για υγιείς νεφρούς

Οι νεφροί, τα φίλτρα του σώματός μας, είναι όργανα καταλυτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνοι για μια σειρά σημαντικών λειτουργιών,…

+ περισσότερα

Ρομποτική προστατεκτομή και στυτική λειτουργία

Ριζική προστατεκτομή: Πώς επηρεάζει τη στυτική λειτουργία

Ριζική προστατεκτομή και στυτική λειτουργία! Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανδρών που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είναι…

+ περισσότερα

Αφαίρεση προστάτη – Οδηγίες μετά τη ριζική προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί τη λύση για τον καρκίνο του προστάτη και συνιστά τη συνηθέστερη θεραπευτική του μέθοδο, πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά ίασης, εφόσον η νόσος…

+ περισσότερα

ακράτεια μετά από ριζική προστατεκτομή

Ριζική προστατεκτομή και ακράτεια

Μπορεί η ριζική προστατεκτομή να αποτελεί τη χειρουργική λύση για τον καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας ίαση σε μια συχνή κακοήθεια στον ανδρικό πληθυσμό, αποτελεί όμως…

+ περισσότερα

Άντρας που πάσχει από αιματουρία

Αιματουρία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Εντοπίσατε αίμα στα ούρα σας ή διαπιστώσατε αλλαγή του χρώματος τους που δεν σας φαίνεται φυσιολογική; Μην πανικοβάλλεστε. Η ανίχνευση αίματος στα ούρα ή αλλιώς…

+ περισσότερα

Καρκίνος του νεφρού, άντρας πονάει χαμηλά στην πλάτη

Καρκίνος του νεφρού: Η «σιωπηλή» νόσος του ουροποιητικού

Ο καρκίνος του νεφρού, μια νόσος που θεωρείται «σιωπηλή» εξαιτίας του ασυμπτωματικού της χαρακτήρα στα πρώτα στάδια, είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.…

+ περισσότερα

προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη U4U Ουρολογική ομάδα Θεσσαλονίκη

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη

Σωτήρια συνήθεια που πρέπει κάθε άνδρας από την ηλικία των 50 ετών και άνω να βάλει στη ζωή του είναι οι προληπτικές εξετάσεις για τον…

+ περισσότερα

Μαρτυρία ασθενούς που υποβλήθηκε σε ρομποτική προστατεκτομή

"Πάντα μια επίσκεψη στο γιατρό είναι δύσκολη, μα ακόμα πιο δύσκολη είναι για τους άνδρες η επίσκεψη στον ουρολόγο. Συνήθως, πρέπει να φτάσει «ο κόμπος…

+ περισσότερα

Κρυψορχία: Μια καλά μελετημένη πάθηση ή μια συχνή παγίδα;

Παρά τη συνεχή πρόοδο της ιατρικής, το μεγάλο όγκο της γνώσης, τη συνεχώς αυξανόμενη κατάρτιση των ιατρών αλλά και την εύκολη πρόσβαση στην ιατρική πληροφορία…

+ περισσότερα

καρκίνος προστάτη και διατροφή

Καρκίνος προστάτη και διατροφή

Γνωρίζετε ότι καρκίνος προστάτη και διατροφή συνδέονται στενά μεταξύ τους, καθώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη της νόσου; Άλλωστε,…

+ περισσότερα