Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Ουρολογικές παθήσεις > Παθήσεις ουροποιητικού > Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του. Η ακούσια απώλεια ούρων, όπως είναι ο ορισμός της ακράτειας, αφορά χιλιάδες άνδρες στη χώρα μας και συχνά αποτελεί «ταμπού».

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτιά της είναι ιδιοπαθή και σε κάποιες άλλες νευρολογικά-νευρογενή (κακώσεις σπονδυλικής στήλης, νόσος Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση). Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί επίσης από περιφερική νευροπάθεια λόγω σακχαρώδους διαβήτη ή από δευτεροπαθή αίτια, όπως είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η χρόνια επίσχεση ούρων. Το πρόβλημα όμως μπορεί να εμφανιστεί  και μετά από εγχειρίσεις (ριζικές προστατεκτομές, τραυματισμοί και κακώσεις ουρήθρας κτλ). Υπάρχουν επίσης και άλλα αίτια, όπως οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού ή η ακτινοβολία της πυέλου σε διάφορες νοσολογικές καταστάσεις.

Η ακράτεια ούρων είναι διαφόρων τύπων:

  1. Ακράτεια από προσπάθεια, στην οποία κάποιες σωματικές δραστηριότητες προκαλούν την απώλεια των ούρων.
  2. Επιτακτική ακράτεια, στην οποία ο πάσχων δεν μπορεί να συγκρατηθεί μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα.
  3. Μεικτή ακράτεια, που είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων.
  4. Ακράτεια και υπερπλήρωση. Πρόκειται για την συχνή απώλεια ούρων από μια κύστη που δεν αδειάζει ποτέ πλήρως.
  5. Λειτουργική ακράτεια, που εμφανίζεται σε ασθενείς με άνοια ή εγκεφαλικές διαταραχές.
  6. Ιατρογενής ακράτεια, ως συνέπεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Διάγνωση και θεραπεία

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακράτειας είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Το πρόβλημα μπορεί να καταγράφει  λεπτομερώς με διάφορα μέσα, όπως είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος, ο απεικονιστικός έλεγχος και το διάγραμμα ούρησης. Αφού διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα, η αντιμετώπιση του προβλήματος εξατομικεύεται, ανάλογα με την αιτία, την ηλικία και τον χρόνιο χαρακτήρα της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια η ακράτεια αντιμετωπίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων θεραπεύεται οριστικά. Ανάλογα με τη μορφή της ακράτειας και την έκταση του προβλήματος υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής της:

  1. Η συντηρητική, που προβλέπει την αποφυγή υγρών που προκαλούν ακράτεια, τη διαχείριση των υγρών και την αποφυγή ασκήσεων ή συγκεκριμένων εργασιών. Αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά έναν συμβιβασμό με την ασθένεια.
  2. Η φαρμακευτική, που είναι συνήθως αποτελεσματική όταν η ακράτεια είναι επιτακτική ή μικτή.
  3. Η χειρουργική, που δίνει μόνιμα αποτελέσματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει διάφορες εκφάνσεις: την ενδοσκοπική αντιμετώπιση (στενωμάτων), την τοποθέτηση ταινιών για ήπιας μορφής ακράτεια, την τοποθέτηση υλικών εξωτερικής πίεσης με δυνατότητα επαναρύθμισης και τέλος την τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα για μεγάλου βαθμού ακράτεια ούρων.

Πιο δημοφιλείς μέθοδοι είναι η τοποθέτηση ταινίας και η τοποθέτηση τεχνητού σφικτήρα. Στην πρώτη περίπτωση αποκαθίσταται η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, μέσω ελαφράς πίεσης στην ουρήθρα. Στη δε δεύτερη, τοποθετείται στο σώμα τεχνητός σφικτήρας, που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ούρησης.

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και τα χαρακτηριστικά της νόσου του, η ουρολογική ομάδα U4U επιλέγει την πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για την ανδρική ακράτεια ούρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υδρονέφρωση

Υδρονέφρωση

Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής (υδρονέφρωση) αποτελεί η μερική απόφραξη του σημείου όπου ο ουρητήρας συνδέεται με την νεφρική πύελο. Προκαλεί στασιμότητα των ούρων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε Περισσότερα

Καρκίνος Νεφρικής Πυέλου / Ουρητήρων

Ο καρκίνος της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα αναπτύσσεται στην περιοχή της νεφρικής πυέλου ή στον ουρητήρα που μεταφέρει τα ούρα απο τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη. Συνολικά, ο καρκίνος της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνει το 5% όλων των καρκίνων των νεφρών και των ανώτερης αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος.

Πυελονεφρίτιδα

Η Πυελονεφρίτιδα προκαλείται κατ΄ εξοχήν από την είσοδο μικροβίου δια μέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης στο νεφρό. Προκαλεί φλεγμονή του νεφρού οξεία ή χρόνια. Η κλασική συμπτωματολογία της οξείας φλεγμονής είναι η αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού και έντονου ρίγους.

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος είναι μια συχνή πάθηση του οργανισμού, που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πρόκειται για τον σχηματισμό λίθων (πετρών) στο ουροποιητικό σύστημα. Με...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This