Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί και θα επιβεβαιωθεί η αζωοσπερμία, ακολουθεί προσεκτική διερεύνηση από ειδικό ανδρολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πιθανά αίτιά της. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συστήνεται βιοψία όρχεως.

Ενδεδειγμένη Μέθοδος

Για όλες τις περιπτώσεις αζωοσπερμίας – με εξαίρεση τις περιπτώσεις υπογοναδοτροφικού υπογοναδισμού – η βιοψία όρχεως παραμένει η παλαιότερη και η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή όχι στους όρχεις. Καμία άλλη παράμετρος δεν μπορεί με ακρίβεια να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την παρουσία σπερματοζωαρίων στους όρχεις.

Σήμερα, μετά από 16 χρόνια επιτυχών αποτελεσμάτων με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ορχικά σπερματοζωάρια έχει συγκεντρωθεί πολύτιμη γνώση γύρω από αυτό το θέμα. Πιο συγκεκριμένα:

Μέθοδος Tese (Βιοψία Όρχεως)

Η άμεση μικροσκοπική παρατήρηση του υγρού παρασκευάσματος (διαδικασία κατά τη βιοψία όρχεως) αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο, προκείμενου να διαπιστωθεί η παρουσία σπερματοζωαρίων.

Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση – σε σχέση με την απλή ιστολογική μελέτη του ιστού – είναι ότι ο ιστός, εφόσον έχει σπερματοζωάρια, μπορεί να κρυοσυντηρηθεί άμεσα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, απαλλάσσοντας έτσι το ζευγάρι από την ανάγκη να επαναλάβει μελλοντικά την επέμβαση στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η λήψη μόνο ενός ιστοτεμαχιδίου από κάθε όρχι μπορεί να αποκλείσει περιοχές ενεργούς σπερματογένεσης του όρχεως, με αποτέλεσμα ο ασθενής να οδηγηθεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα σχετικά με την αναπαραγωγική του δυνατότητα.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, μια επέμβαση βιοψίας όρχεως θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη πολλαπλών ιστοτεμαχιδίων από διαφορετικές περιοχές και των δύο όρχεων, καθώς και με τη δυνατότητα άμεσης μικροσκοπικής παρατήρησης και κρυοσυντήρησης του ιστού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρουσία σπερματοζωαρίων.

Ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου

Τα τελευταία χρόνια και μέσα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η συστηματικότερη αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας κατέδειξε ότι παρά τη γενική αποδοχή της αποτελεσματικότητας της μεθόδου υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά στην πρόγνωση και την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο τύπος της αζωοσπερμίας και τα παθολογικά αίτια που την προκαλούν μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμίας, όπου οι όρχεις λειτουργούν φυσιολογικά, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι υψηλή. Σε αυτήν την περίπτωση τα ορχικά σπερματοζωάρια φαίνεται πως είναι ικανά να οδηγήσουν σε υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης και να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την εμβρυική αναπτυξιακή πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έγχυση Κολλαγενάσης

Έγχυση Κολλαγενάσης

Η έγχυση ουσιών με ένεση στις πλάκες θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο αν υπάρχουν ψηλαφητές μη επασβεστωμένες πλάκες και πεϊκές κάμψεις άνω των 30⁰ και κάτω των 90⁰. Τα ενέσιμα βοηθούν μόνο στη βελτίωση της κάμψης και όχι του πόνου.

Διαβάστε Περισσότερα

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να...

Αζωοσπερμία και IVF

Η αζωοσπερμία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές ανδρικής υπογονιμότητας και απαντάται περίπου στο 1% των ανδρών του γενικού πληθυσμού και στο 10% των ανδρών που μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητάς τους.

Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται η κατάσταση αδυναμίας του άνδρα να επιτύχει επαρκή στύση μόνιμα ή περιοδικά. Αποτελεί ιατρική πάθηση και απαιτεί ιατρική διερεύνηση απο ειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο, διότι μπορεί να υποκρύπτει άλλες αιτίες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη κ.λπ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This