Robotic Hifu Focal One. Εστιακή Θεραπεια για τον Καρκινο του Προστατη

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Επεμβάσεις > Επεμβάσεις Προστάτη > Robotic Hifu Focal One. Εστιακή Θεραπεια για τον Καρκινο του Προστατη

Η εστιακή θεραπεία στη στρατηγική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο διεθνώς.

Συνδυάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις της απεικόνισης και των θεραπευτικών τεχνολογιών, το Focal One μάς προσφέρει την απάντηση στις απαιτήσεις μας για την ιδανική εστιακή θεραπεία.

Η ακριβής σύντηξη της απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η ρομποτική ακρίβεια και η αποδοτική ενέργεια HIFU (High Intensity Focal Ultrasound), ταυτόχρονα με την αξιολόγηση της θεραπείας στο τέλος αυτής, μας επιτρέπουν να προτείνουμε ό,τι πιο επαναστατικό υπάρχει σήμερα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και αφορά σημαντικό αριθμό ασθενών.

Ο τυπικός άρρωστος σήμερα αντιπροσωπεύεται από έναν 60χρονο, ασυμπτωματικό άνδρα, ο οποίος στα πλαίσια του προσυμπτωματικού ελέγχου βρέθηκε με υψηλές τιμές PSA (καρκινικός δείκτης που εξετάζεται στο αίμα), υποβλήθηκε σε βιοψία προστάτη και διαγνώσθηκε ότι πάσχει από εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη.

Αυτός ο άρρωστος είναι ιδιαίτερος σε σχέση με τους άλλους καρκινοπαθείς:

 • Δεν κινδυνεύει η υγεία του και η ζωή του στο άμεσο και βραχυπρόθεσμο μέλλον.
 • Ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη είναι ιάσιμος.
 • Έχει την πολυτέλεια της επιλογής ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις.

Σήμερα η ιατρική και η τεχνολογία προοδεύουν με γρήγορους ρυθμούς και στα καθιερωμένα υπάρχει αντίλογος.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντυπωσιακή πρόοδος στις απεικονιστικές τεχνικές όπως η μαγνητική τομογραφία, στις διαγνωστικές τεχνικές όπως η βιοψία του προστάτη και στις θεραπευτικές επιλογές που κύριο στόχο έχουν τη διατήρηση του πάσχοντος οργάνου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpMRI) διενεργείται σε τομογράφο 3Tesla και είναι πλέον απαραίτητη στη μοντέρνα αντιμετώπιση του ασθενούς που παρουσιάζει αύξηση του PSA.

Χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για να χαρτογραφήσει όλο τον προστάτη και να εντοπίσει πιθανές ύποπτες βλάβες. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιούνται στη συνέχεια για την καλύτερη στόχευση κατά τη διάρκεια της βιοψίας.

Βιοψία προστάτη με τεχνολογία fusion.

Τις πληροφορίες της μαγνητικής τομογραφίας μπορούμε πλέον να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο με το επαναστατικό σύστημα βιοψίας fusion.

Η σύντηξη των εικόνων της προεγχειρητικής μαγνητικής τομογραφίας και του διορθικού υπερηχογραφήματος, ταυτόχρονα με την ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση της βελόνης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εσφαλμένης ή ανεπαρκούς διάγνωσης.

Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι:

 • Βοηθάει στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.
 • Eξαφανίζει την πιθανότητα να χαθεί υπάρχων καρκίνος.
 • Γίνεται ακριβής πλοήγηση σε ύποπτες περιοχές του προστάτη.
 • Παρέχει ασφάλεια στην ενεργό παρακολούθηση ασθενών με μη κλινικά σημαντικό καρκίνωμα.
 • Εξασφαλίζει επιτυχημένη διάγνωση σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μη διαγνωστικές προηγούμενες βιοψίες.
 • Προσφέρει δυνατότητες εστιακής θεραπείας ( nanoknife, HIFU).

Από τη στιγμή λοιπόν που θα ανιχνευθεί καρκίνωμα στον προστάτη και επιβεβαιώσουμε ότι αφορά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που εμφανίζεται ύποπτη στη μαγνητική τομογραφία μας δίνεται η δυνατότητα για θεραπεία χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση ριζικής προστατεκτομής. Η τεχνική αυτή ονομάζεται HIFU (High Intensity Focal Ultrasound), πραγματοποιείται σε πολλά κέντρα του εξωτερικού και ήδη παρουσιάζει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

HIFU εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται εντοπισμένος όταν ένα τμήμα του αδένα είναι υγιές. Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές θεραπείας όπως η ημιπροστατεκτομή, η μονοεστιακή ή η πολυεστιακή στόχευση.

Ο ασθενής με αρχόμενο καρκίνο του προστάτη χαμηλού βαθμού κακοήθειας μέχρι σήμερα είχε σαν επιλογή είτε την ενεργή παρακολούθηση (active surveillance) ή τη ριζική θεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση (ριζική προστατεκτομή) είτε με ακτινοβολία.

Η θεραπεία με το HIFU έρχεται να καλύψει αυτό το κενό για την ίαση εντοπισμένων καρκίνων χωρίς να αλλοιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή. Συνίσταται στην εισαγωγή στο ορθό του ασθενούς ενός οδηγού από τον οποίο εκπέμπονται υψηλής έντασης κύματα υπερήχου τα οποία συγκεντρώνονται στην ύποπτη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων.

Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές θεραπείας όπως η ημιπροστατεκτομή, η μονοεστιακή ή η πολυεστιακή στόχευση.

Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά όταν πρόκειται για μικρό όγκο και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Δεν γίνεται καμία τομή και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος. Η επάνοδος στις δραστηριότητες είναι άμεση.

Για να είναι επιτυχημένη η θεραπεία χρειάζονται οι εξής προυποθέσεις.

 1. Ακριβής τοπογράφηση του καρκίνου με βιοψία fusion (βλ βιοψία προστάτου BIOPSEE)
 2. Στοχευμένη θεραπεία με τη χρήση του HIFU Focal One
 3. Αμεσος επανέλεγχος του αποτελέσματος

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνουν:

 1. Ακριβής θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου
 2. Διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενή (απουσία ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας)
 3. Δυνατότητα άλλων θεραπευτικών επιλογών στο μέλλον εαν ποτέ χρειαστεί

Τα βήματα της θεραπείας

Εντοπισμένη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Πριν:
Εισαγωγή εικόνων μαγνητικής τομογραφίας και σύντηξη εικόνων με υπερηχράφημα.

Robotic HIFU Focal one. Εντοπισμένη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Κατά τη διάρκεια:
Ζωντανή απεικόνιση της βλάβης και παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας

Robotic HIFU Focal one. Εντοπισμένη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Μετά τη θεραπεία:
Ελεγχος της περιοχής του καρκίνου με υπερηχογράφημα αντίθεσης ή νέα μαγνητική τομογραφία

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Το κύριο μέλημα του Ουρολόγου είναι να προσφέρει στον ασθενή όχι μόνο μακροβιότητα αλλά και καλή ποιότητα ζωής.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής παραμένει και σήμερα η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, η οποία προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα ίασης. Ωστόσο, νέες τεχνικές λιγότερο επεμβατικές με εφάμιλλα αποτελέσματα αναδύονται και προσφέρουν στους ασθενείς την ογκολογική ασφάλεια, αλλά και τη διατήρηση όλων των λειτουργιών του ουρογεννητικού συστήματος του άνδρα.

Το HIFU είναι η πιο γνωστή τεχνική εστιακής θεραπείας του καρκίνου του προστάτη και αναμένεται να επικρατήσει τα επόμενα χρόνια.

Παρακολουθήστε το επεξηγηματικό video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Επεμβάσεις > Επεμβάσεις Προστάτη Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους...

Διαβάστε Περισσότερα

Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Όμως στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα και η νόσος εξελίσσεται αργά.

Αντιμετώπιση Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των επεμβάσεων και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Ριζική Προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η εφαρμογή του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής DA VINCI για τη ριζική προστατεκτομή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ίαση ασθενών που πάσχουν από εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, έναντι της ανοικτής επέμβασης αλλά και της λαπαροσκοπικής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This