Καρκίνος έξω γεννητικών οργάνων

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Ουρολογικές παθήσεις > Ογκολογικές Παθήσεις > Καρκίνος έξω γεννητικών οργάνων

ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ

Ο καρκίνος των έξω γεννητικών οργάνων που είναι κατ΄ εξοχήν καρκίνος του πέους προσβάλλει κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες και είναι κυρίως πρόβλημα χρόνιας φλεγμονής (φίμωση, HPV).

Θεραπεία

Ο καρκίνος του πέους θεραπεύεται σε πρώιμα στάδια. Οι περισσότεροι όμως ασθενείς προσέρχονται στον ουρολόγο με μεγάλη καθυστέρηση. Για την αντιμετώπιση τοπικά προχωρημένου καρκίνου του πέους, η ριζική πεεκτομή με βουβωνική λεμφαδενεκτομή, αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή με στόχο την ίαση.

Οι όγκοι των έξω γεννητικών οργάνων στην πλειοψηφία τους είναι ανθεκτικοί σε θεραπείες β΄ γραμμής όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Επίσης, η υψηλή νοσηρότητα μιας ανοιχτής επέμβασης σε συνδυασμό με τη μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας και του κόστους, συνιστούν τους λόγους που διεθνώς πραγματοποιούνται σημαντικά λιγότερες επεμβάσεις από τις πραγματικά απαιτούμενες.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο λόγω των επιπλοκών που ταλαιπωρούν τον ασθενή, τον ιατρό και το νοσοκομείο, να συνιστάται «παρακολούθηση» η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάληξη, αντί της προτεινόμενης από τους ιατρούς πρωτοποριακής θεραπείας.

Επέμβαση

Η επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής προσφέρει άριστο αποτέλεσμα για τη διάσωση ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο. Επίσης, με τη ρομποτική τεχνική αποφεύγονται επιπλοκές στην περιοχή των βουβώνων, όπως η νέκρωση του δέρματος και η διάσπαση του τραύματος, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιπλοκές, όπως η λεμφοκήλη.

Προϋπόθεση για τη διενέργεια της χειρουργικής πράξης αποτελεί α) η ύπαρξη συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής (DA VIΝCI), καθώς και β) η διαπιστευμένη εμπειρία των ουρολόγων στη ρομποτική χειρουργική.

Η επεμβαση ρομποτικής βουβωνικης λεμφαδενεκτομης διενεργήθηκε για πρωτη φορά στην Ευρώπη από την ομάδα των ιατρών Μπέκου και Ανδρέου. Η περιγραφη της τεχνικής εγινε επίσημα με παρουσίαση video από τον κ. Ανδρέου στο Γαλλικό Συνέδριο Ουρολογίας το Νοέβριο του 2014 όπου και έλαβε το 1ο βραβείο παρουσίασης video του συνεδρίου. Ακολούθησε αρθρο στο επισημο περιοδικό της Γαλλικής Ουρολογικής Εταιρείας για τις λεπτομέρειες της τεχνικής το οποίο και παραθέτουμε προς ενημέρωση ασθενών και συναδέλφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Επεμβάσεις > Επεμβάσεις Προστάτη Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους...

Διαβάστε Περισσότερα

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας

Υπερπλασία του προστάτη και τρόποι θεραπείας Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Επεμβάσεις > Επεμβάσεις Προστάτη Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση μεταξύ των ανδρών άνω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πέμπτη δεκαετία τους...

Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Όμως στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα και η νόσος εξελίσσεται αργά.

Αντιμετώπιση Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των επεμβάσεων και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This