Καρκίνος Όρχεων

Για τον καρκίνο του όρχεως απαιτείται μια ειδική αναφορά, διότι:

Ενώ αποτελεί έναν σπάνιο καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος, προσβάλλει κυρίως νέους άνδρες (20-40 ετών), οι οποίοι «αμελούν» να προσέλθουν στον ουρολόγο και, ενώ μπορούν εάν τον αντιμετωπίσουν εγκαίρως να έχουν πλήρη ίαση, θέτουν τον εαυτό τους σε απόλυτο κίνδυνο.

Στον καρκίνο του όρχεως η μοναδική «προδιάθεση» που έχει διαπιστωθεί είναι η ύπαρξη κρυψορχίας (3-15 φορές αυξημένη πιθανότητα) και γι΄ αυτό απαιτείται πιο συστηματικός έλεγχος των ανδρών αυτής της κατηγορίας.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του όρχεως εμφανίζεται με σκλήρυνση ή διόγκωσή του όρχι, που διαπιστώνεται με ψηλάφηση, ενώ δεν πονά, όπως μετά από έναν ερεθισμό. Συνιστάται άμεση επίσκεψη στον ουρολόγο, διότι μπορεί να είναι κάποια καλοήθης πάθηση, αλλά θα πρέπει να αποκλειστεί το ταχύτερο ο καρκίνος.

Διαγνωστικά συνιστώνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη μέτρηση ορμονών και υπερηχογράφημα οσχέου.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπισή του είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ριζική ορχεκτομή με υψηλή απολίνωση του σπερματικού τόνου.

Στη συνέχεια ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και την επέκταση προτείνονται  η παρακολούθηση,  η χημειοθεραπεία, οι ακτινοβολίες και η οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή.

Η οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή ενδείκνυται για: 

  1. Όγκους μη σεμινωματώδεις με λεμφαδενικές μεταστάσεις
  2. Σεμινώματα που δεν ανταποκρίθηκαν στην ακτινοθεραπεία
  3. Αφαίρεση υπολλειματικών μαζών μετά από χημειοθεραπεία

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη επέμβαση -εξαιτίας της μεγάλης νοσηρότητας που τη χαρακτήριζε και των επιπλοκών που προκαλούσε- διενεργούνταν σπάνια.

Ωστόσο, πρόσφατα η ελάχιστα επεμβατική ρομποτική χειρουργική επέτρεψε τη διενέργεια των επεμβάσεων αυτών με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η τεχνική διατήρησης του συμπαθητικού νευρικού πλέγματος (nerve-sparing) αποτρέπει πλέον στο 97% των ασθενών την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα μία σημαντική τροχοπέδη στη μετέπειτα ζωή των νέων ασθενών.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής οπισθοπεριτοναϊκής λεμφαδενεκτομής

  1. Αποτρέπεται η παλίνδρομη εκσπερμάτιση
  2. Μειώνεται η νοσηλεία σε 1 ημέρα (από 5-7 ημέρες)
  3. Επάνοδος στην καθημερινότητα σε 15 ημέρες (από 2 μήνες)

Η ομάδα μας είναι η μόνη στην Ελλάδα που πραγματοποιεί την απαιτητική αυτή επέμβαση ρομποτικά σε συνεργασία, με τον διεθνώς καταξιωμένο Γάλλο ουρολόγο Jean-Luc Hoepffner, ο οποίος έχει από τις μεγαλύτερες σειρές ασθενών διεθνώς στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Για κάθε ασθενή παρουσιάζεται ο φάκελός του σε ογκολογικό συμβούλιο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και σε εξειδικευμένο ογκολογικό συμβούλιο, ενώ για σύνθετους καρκίνους όρχι ο φάκελος παρουσιάζεται στο ογκολογικό νοσοκομείο Bertonié της Bordeaux.

Τη χειρουργική επέμβαση και την παρακολούθηση του ασθενούς εγγυάται ομάδα έμπειρων ουρολόγων, ογκολόγων, αγγειοχειρουργών και βιολόγων αναπαραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7+1 «αλήθειες» για τον καρκίνο του προστάτη

7+1 «αλήθειες» για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια συχνή μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, η οποία απασχολεί κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν και η λέξη «καρκίνος» συνοδεύεται πάντα από φόβο, η συγκεκριμένη νόσος είναι ιάσιμη, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε Περισσότερα

7+1 «αλήθειες» για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια συχνή μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, η οποία απασχολεί κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν και η λέξη «καρκίνος» συνοδεύεται πάντα από φόβο, η συγκεκριμένη νόσος είναι ιάσιμη, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60 ετών, συχνότερα στους άνδρες από τις γυναίκες.

Καρκίνος Επινεφριδίων

Η ύπαρξη όγκου στα επινεφρίδια διαπιστώνεται μετά από απεικονιστικό ή εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος με τη σειρά του διενεργείται όταν στον ασθενή εμφανίζονται οι επιπτώσεις από τη μη παραγωγή των ορμονών για τις οποίες προσφεύγει στον ιατρό. Η λαπαροσκοπική/ρομποτική επινεφριδεκτομή αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This