Λιθίαση Ουροποιητικού

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Ουρολογικές παθήσεις > Παθήσεις ουροποιητικού > Λιθίαση Ουροποιητικού

Οι λίθοι του ουροποιητικού αποτελούν την πιο συχνή -και την πλέον επώδυνη- πάθηση του ουροποιητικού. Αφορούν περίπου το 10% του πληθυσμού με ποσοστά συνεχώς αυξανόμενα. Εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται πάσχοντες από λιθίαση. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν τα ούρα κορεσθούν από ουσίες οι οποίες δημιουργούν κρυστάλλους που δεσμεύονται σε σκληρά ιζήματα γνωστά ως πέτρες. Πέτρες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε σημείο του ουροποιητικού όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες και η ουροδόχος κύστη.

Η λιθίαση δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα απο τα αρχαία χρόνια.

Επιστήμονες ανακάλυψαν λίθους ουροποιητικού σε αιγυπτιακή μούμια 7000 ετών. Στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί άνθρωποι έχασαν σημαντικό μέρος της νεφρικής τους λειτουργίας όχι μόνο από τους λίθους του ουροποιητικού, αλλά και από τις μεγάλες και πολύπλοκες ανοιχτές επεμβάσεις που απαιτούνταν για την αφαίρεσή τους.

Συμπτώματα της λιθίασης

Η λιθίαση μπορεί να γίνει αντιληπτή απο τον ασθενή απο διάφορα συμπτώματα. Ίσως το συνηθέστερο και αυτό που ωθεί τον ασθενή να ζητήσει ιατρική βοήθεια είναι ο έντονος πόνος στην πλάτη. Συχνότερα εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά (εκεί δηλαδή που ανατομικά βρίσκονται οι νεφροί), αλλά χωρίς να αποκλείεται ο πόνος να μεταφέρεται και σε άλλες περιοχές όπως το στήθος ή ακόμα και στην βουβωνική χώρα ή το όσχεο. Πρόκειται για ιδιαίτερα οξύ πόνο που συχνά παρομοιάζεται με αυτόν του τοκετού και μπορεί να προκληθεί εντελώς ξαφνικά χωρίς να δώσει σημάδια τις προηγούμενες μέρες.

Διάγνωση της λιθίασης

Όταν ο ασθενής υποψιαστεί συμπτώματα λιθίασης θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον ουρολόγο του, ο οποίος με την σειρά του θα συστήσει τις αντίστοιχες διαγνωστικές επεμβάσεις ώστε να πιστοποιήσει την ύπαρξη λίθου, να προσδιορίσει την ακριβή του θέση, καθώς και την σύστασή του. Οι παράμετροι αυτές είναι που ουσιαστικά θα ορίσουν και την μέθοδο αντιμετώπισης που θα επιλεγεί.

Οι εξετάσεις που μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής για την διάγνωση της λιθίασης ποικίλουν αλλά οι συνηθέστερες αυτών είναι: Η NOK, το υπερηχογράφημα νεφρών και η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία της λιθίασης

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές καθώς και τρόποι αντιμετώπισης της λιθίασης. H επιλογή έγγυται κυρίως στην ανατομική θέση και την σύσταση της πέτρας, τον διαθέσιμο εξοπλισμό της κλινικής, καθώς και την προσέγγιση του θεράποντος ιατρού.

Επιλέξτε και ενημερωθείτε για τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης της λιθίασης:

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης

6+1 τρόποι για την πρόληψη της λιθίασης Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος είναι μια συχνή πάθηση του οργανισμού, που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πρόκειται για τον σχηματισμό λίθων (πετρών) στο ουροποιητικό σύστημα. Με...

Διαβάστε Περισσότερα

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Η χρήση του εξωσωματικού λιθοτρίπτη, ο οποίος χρησιμοποιεί ωστικά κύματα για την θραύση των λίθων χωρίς χειρουργική επέμβαση, έχει αλλάξει την μοίρα της πλειοψηφίας των πασχόντων. Όταν οι πέτρες έχουν ασβεστούχο περιεχόμενο και είναι ορατές στην απλή ακτινογραφία, τότε είναι μέθοδος επιλογής η εξωσωματική λιθοτριψία.

Μερική Νεφρεκτομή

Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι τεχνικά εφικτό και ογκολογικά ασφαλές να αφαιρέσουμε μόνο το τμήμα του νεφρού που περιέχει τον όγκο. Η επέμβαση ονομάζεται μερική νεφρεκτομή. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή προσπέλαση, λαπαροσκοπικά ή υποβοηθούμενη με το ρομποτ.

Πυελοπλαστική

Με τη χειρουργική επέμβαση επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της στένωσης της πυελο-ουρητηρικής συμβολής (υδρονέφρωσης) με τη δημιουργία μια ευρείας αναστόμωσης μεταξύ της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα. Ενδείκνυται όταν η ασθένεια είναι συμπτωματική, όταν παρατηρείται επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας ή κάποια επιπλοκή, όπως ουρολοιμώξεις ή λιθιάσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This