Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Παιδοουρολογία > Παιδοουρολογικές Παθήσεις > Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία εμβρυϊκής υδρονέφρωσης με ποσοστό 20% (1/1.500-2.000 γεννήσεις). Πρόκειται για την παρουσία ενός στενωμένου τμήματος του ουρητήρα άνωθεν της κυστεοουρητηρικής συμβολής (ΚΟΣ). Ιστολογικά, οφείλεται σε δομικές αλλαγές στη μυϊκή στοιβάδα, ελάττωση ή απουσία των επιμήκων μυϊκών ινών, υπερτροφία των κυκλικών μυϊκών ινών και αύξηση του συνδετικού ιστού.

Η διάγνωση μπαίνει με υπερηχογράφημα και κυστεοουρηθρογραφία. Η θεραπεία είναι είτε συντηρητική, αφού ένα ποσοστό βελτιώνεται με την ηλικία, είτε χειρουργική, σε ηλικίες άνω του ενός έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποσπαδίας

Υποσπαδίας

Υποσπαδίας είναι η μη φυσιολογική εκβολή της ουρήθρας στην κορυφή της βαλανου, αλλά σε κάποιο σημείο κατά μήκος της κοιλιακής (κάτω) επιφάνειας του πέους.

Διαβάστε Περισσότερα

Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την συχνότερη αιτία απόφραξης στην παιδική ηλικία (1/1500 γεννήσεις) και την νούμερο ένα αιτία νεογνικής υδρονέφρωσης (~50%). Είναι πιο συχνή στα αγόρια και εμφανίζεται πιο συχνά στον αριστερό νεφρό.

Ορχική εκτοπία

Ορχική εκτοπία καλείται η εντόπιση του όρχεως σε θέσεις εκτός της φυσιολογικής οδού καθόδου του. Μολονότι η συχνότητα εμφάνισης είναι άγνωστη, αναφέρεται ότι το 5% περίπου των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν αρχικά σαν κρυψορχία είχαν τελικά έκτοπο όρχι.

Κιρσοκήλη

Σε παιδιά κάτω των 9 ετών είναι σπάνια, αλλά με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητά της αυξάνεται σταδιακά, για να φθάσει στην εφηβεία το 15%.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This