Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Παιδοουρολογία > Παιδοουρολογικές Παθήσεις > Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Είναι η παθολογική ροή ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τον ουρητήρα και τον νεφρό . διακρίνεται σε πρωτοπαθή, λόγω ανατομικής ανωμαλίας της κυστεοουρητηρικής συμβολής και δευτεροπαθή (βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας, ουρητηροκήλες, νευρογενής κύστη, δυσλειτουργική ούρηση).

Η επίπτωση στον γενικός πληθυσμό είναι 1-2% , ενώ εμφανίζει οικογενή προδιάθεση (αδέλφια: 30%, απόγονοι: 50%).

Εμφανίζεται συνήθως με έντονη κλινική εικόνα, είτε ως εμπύρετο ουρολοίμωξη, είτε ως υπερηβηκό άλγος, διαταραχές σίτισης και ανάπτυξης στα μικρότερα παιδιά και ως υπέρταση/νεφρική ανεπάρκεια σε προχωρημένα στάδια.

Η διάγνωση μπαίνει με κυστεογραφία κατά την ούρηση. Σημαντικές εξετάσεις μπορεί να αποτελέσουν επίσης το στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών (DMSA) και ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό της ΚΟΠ και την λειτουργικότητα των νεφρών. Μπορεί να είναι συντηρητική , αφού ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να διορθωθεί με την ηλικία και συνίσταται στην χορήγηση χημειοπροφύλαξης ή ενδοσκοπικής χρήσης διογκωτικών ουσιών (Deflux). H χειρουργική αποκατάσταση (επανεμφύτευση ουρητήρων) χρησιμοποιείται πλέον ως θεραπεία σε πέμπτου βαθμού ΚΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποσπαδίας

Υποσπαδίας

Υποσπαδίας είναι η μη φυσιολογική εκβολή της ουρήθρας στην κορυφή της βαλανου, αλλά σε κάποιο σημείο κατά μήκος της κοιλιακής (κάτω) επιφάνειας του πέους.

Διαβάστε Περισσότερα

Συγγενής Υδροκήλη

Υδροκήλη ονομάζεται η συλλογή υγρού μεταξύ των δυο πετάλων του ιδίου ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως. Η συγγενής υδροκήλη οφείλεται σε ατελή απόφραξη του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου.

Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την συχνότερη αιτία απόφραξης στην παιδική ηλικία (1/1500 γεννήσεις) και την νούμερο ένα αιτία νεογνικής υδρονέφρωσης (~50%). Είναι πιο συχνή στα αγόρια και εμφανίζεται πιο συχνά στον αριστερό νεφρό.

Κιρσοκήλη

Σε παιδιά κάτω των 9 ετών είναι σπάνια, αλλά με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητά της αυξάνεται σταδιακά, για να φθάσει στην εφηβεία το 15%.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This