Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Παιδοουρολογία > Παιδοουρολογικές Παθήσεις > Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την συχνότερη αιτία απόφραξης στην παιδική ηλικία (1/1500 γεννήσεις) και την νούμερο ένα αιτία νεογνικής υδρονέφρωσης (~50%). Είναι πιο συχνή στα αγόρια και εμφανίζεται πιο συχνά στον αριστερό νεφρό.

Μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Οφείλεται, είτε σε απερισταλτικό τμήμα του αρχικού τμήματος του ουρητήρα και αντικατάσταση λείων μυικών ινών από κολλαγόνο, είτε σε εξωγενείς παράγοντες (διασταυρούμενα αγγεία) σε ποσοστά 5% προγεννητικά και 15-50% σε παιδιά.

Η διάγνωση μπαίνει από το δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών (DTPA). Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική (παρακολούθηση, χημειοπροφύλαξη για τις μικρότερες ηλικίες), είτε χειρουργική (πυελοπλαστική).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία εμβρυϊκής υδρονέφρωσης με ποσοστό 20%. Πρόκειται για την παρουσία ενός στενωμένου τμήματος του ουρητήρα άνωθεν της κυστεοουρητηρικής συμβολής (ΚΟΣ).

Διαβάστε Περισσότερα

Υποσπαδίας

Υποσπαδίας είναι η μη φυσιολογική εκβολή της ουρήθρας στην κορυφή της βαλανου, αλλά σε κάποιο σημείο κατά μήκος της κοιλιακής (κάτω) επιφάνειας του πέους.

Ορχική εκτοπία

Ορχική εκτοπία καλείται η εντόπιση του όρχεως σε θέσεις εκτός της φυσιολογικής οδού καθόδου του. Μολονότι η συχνότητα εμφάνισης είναι άγνωστη, αναφέρεται ότι το 5% περίπου των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν αρχικά σαν κρυψορχία είχαν τελικά έκτοπο όρχι.

Κρυψορχία

Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο όρχις δεν ψηλαφάται στο όσχεο, αλλά βρίσκεται σε κάποιο σημείο της φυσιολογικής οδού καθόδου του από το νεφρό προς το σύστοιχο ημιόσχεο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This