Συγγενής Υδροκήλη

Βρίσκεστε εδώ: Ιατρικά άρθρα > Παιδοουρολογία > Παιδοουρολογικές Παθήσεις > Συγγενής Υδροκήλη

Υδροκήλη ονομάζεται η συλλογή υγρού μεταξύ των δυο πετάλων του ιδίου ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως. Η συγγενής υδροκήλη οφείλεται σε ατελή απόφραξη του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου (patent processus vaginalis). Η παραμονή ανοιχτού του πόρου και μετά τη γέννηση (γεγονός που μπορεί να συμβεί σε ένα ποσοστό 50% περίπου), επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση περιτοναϊκού υγρού από την περιτοναϊκή κοιλότητα στο όσχεο, δημιουργώντας την επικοινωνούσα υδροκήλη. Ο τύπος αυτός είναι ο συνηθέστερος στα νεογνά και τα νήπια και εξαφανίζεται συνήθως τον πρώτο χρόνο της ζωής. Στην κλασική υδροκήλη, ο πόρος συγκλείεται πλήρως, αλλά υγρό έχει ήδη εγκλωβιστεί στην κοιλότητα του ίδιου ελυτροειδούς χιτώνα και περιβάλλει τον όρχι.

Κλινικά, η υδροκήλη εκδηλώνεται ως ανώδυνη και ελαστική διόγκωση του σύστοιχου ημιοσχέου. Στην επικοινωνούσα υδροκήλη, η διόγκωση αυξάνεται προοδευτικά σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω συλλογής περιτοναϊκού υγρού. Αντίθετα, στην κλασική υδροκήλη δεν παρατηρείται αυτή η αυξομείωση του μεγέθους.

Λόγω της μεγάλης πιθανότητας αυτόματης σύγκλεισης του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου κατά τη νεογνική και βρεφική ηλικία, η χειρουργική διόρθωση της επικοινωνούσας υδροκήλης θα πρέπει να επιχειρείται μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής. Γενικά, ενδείξεις χειρουργικής διόρθωσης μιας υδροκήλης αποτελούν: η συνεχής αύξηση του μεγέθους της, ο πόνος, καθώς και η παραμονή της βλάβης σε προχωρημένη ηλικία. Η κύστη του σπερματικού τόνου πρέπει να αφαιρείται όταν δημιουργεί συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση είναι η παθολογική ροή ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τον ουρητήρα και τον νεφρό. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, λόγω ανατομικής ανωμαλίας της κυστεοουρητηρικής συμβολής και δευτεροπαθή.

Διαβάστε Περισσότερα

Βαλβιδες οπισθιας ουρηθρας

Αποτελούν τη συχνότερη αιτία ουρηθρικής απόφραξης στα αγόρια (1/8000). Πρόκειται για συγγενείς βλεννογονικές πτυχώσεις της ουρήθρας.

Κιρσοκήλη

Σε παιδιά κάτω των 9 ετών είναι σπάνια, αλλά με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητά της αυξάνεται σταδιακά, για να φθάσει στην εφηβεία το 15%.

Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία εμβρυϊκής υδρονέφρωσης με ποσοστό 20%. Πρόκειται για την παρουσία ενός στενωμένου τμήματος του ουρητήρα άνωθεν της κυστεοουρητηρικής συμβολής (ΚΟΣ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This