Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό κιρσοειδών διατάσεων του σπερματικού φλεβικού πλέγματος. Η κιρσοκήλη αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες υπογονιμότητας και η συχνότητά της στους υπογόνιμους άνδρες είναι μεγαλύτερη από εκείνη στο γενικό πληθυσμό (33% έναντι 9–15%, αντίστοιχα). Σε παιδιά κάτω των 9 ετών είναι σπάνια, αλλά με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητά της αυξάνεται σταδιακά, για να φθάσει στην εφηβεία το 15%. Είναι πιθανό, ότι οι φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εφηβείας, ευθύνονται για τη συχνότερη εμφάνιση της κιρσοκήλης στους εφήβους. Η κιρσοκήλη εντοπίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αριστερά, μπορεί όμως να εμφανιστεί δεξιά ή και αμφοτερόπλευρα.

Η κλινική εικόνα της κιρσοκήλης χαρακτηρίζεται από διόγκωση του σύστοιχου ημιοσχέου που είναι εμφανής σε όρθια θέση ή με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και που υποχωρεί με την κατάκλιση. Η διάγνωση τίθεται με την ψηλάφηση σε όρθια θέση, με την οποία μπορούν να διαπιστωθούν οι σκωληκοειδείς διευρύνσεις της έσω σπερματικής φλέβας. Οι κλινικά μη εμφανείς κιρσοκήλες (υποκλινικές), διαγιγνώσκονται με το υπερηχογράφημα και το έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα (triplex) του οσχέο.Κύρια επακόλουθα της κιρσοκήλης είναι οι διαταραχές στη σπερματογένεση, καθώς και η ατροφία του όρχεως. Η θεραπεία είναι χειρουργική (απολίνωση σπερματικών φλεβών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία εμβρυϊκής υδρονέφρωσης με ποσοστό 20%. Πρόκειται για την παρουσία ενός στενωμένου τμήματος του ουρητήρα άνωθεν της κυστεοουρητηρικής συμβολής (ΚΟΣ).

Διαβάστε Περισσότερα

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση είναι η παθολογική ροή ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τον ουρητήρα και τον νεφρό. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, λόγω ανατομικής ανωμαλίας της κυστεοουρητηρικής συμβολής και δευτεροπαθή.

Στένωση κυστεοουρητηρικής συμβολής

Αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία εμβρυϊκής υδρονέφρωσης με ποσοστό 20%. Πρόκειται για την παρουσία ενός στενωμένου τμήματος του ουρητήρα άνωθεν της κυστεοουρητηρικής συμβολής (ΚΟΣ).

Ορχική εκτοπία

Ορχική εκτοπία καλείται η εντόπιση του όρχεως σε θέσεις εκτός της φυσιολογικής οδού καθόδου του. Μολονότι η συχνότητα εμφάνισης είναι άγνωστη, αναφέρεται ότι το 5% περίπου των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν αρχικά σαν κρυψορχία είχαν τελικά έκτοπο όρχι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This