Επιλογή Σελίδας
Διατομή Χαλινού
Βρίσκεστε εδώ: Patient Articles > Επεμβάσεις > Επεμβάσεις έξω γεννητικών οργάνων > Διατομή Χαλινού

Τι είναι;

Ο χαλινός του πέους είναι μια λεπτή μεμβράνη η οποία συνδέει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους με την εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας (πετσάκι).

Χαριτολογώντας, ορισμένοι τον αποκαλούν «παρθενιά» του άνδρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν κόβεται σε όλους τους άνδρες και σε αυτούς που θα κοπεί δεν αποτελεί πάντοτε αιτία ανησυχίας. Επειδή εντός του χαλινού υπάρχει μια μικρή αρτηρία, η ρήξη συνοδεύεται από ενίοτε εντυπωσιακή αιμορραγία. Συνήθως η απλή συμπίεση του χαλινού για 5 λεπτά σταματά την όποια αιμορραγία και το τραύμα – με τη συνήθη περιποίηση και αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα – επουλώνεται μέσα σε λίγες μέρες. Αν η αιμορραγία δε σταματά ή η ρήξη είναι ατελής και ανώμαλη, χρειάζεται η παρέμβαση του Ουρολόγου για συρραφή και πλαστική του τραύματος.

Σε μερικούς άνδρες ο χαλινός είναι κοντός (βραχύς χαλινός) ή έχει υψηλή έκφυση στη βάλανο και – αν δεν κοπεί μονομιάς – μπορεί να σκίζεται σιγά-σιγά, να πονά και να αιμορραγεί κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ή αυνανισμού. Επίσης σε φλεγμονές ή δερματοπάθειες της περιοχής (π.χ. μυκητιασικές βαλανοποσθίτιδες, απλός λειχήνας, ψωρίαση) ή λόγω μηχανικού τραύματος (π.χ. αμυχή, δάγκωμα) μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητος και επώδυνος.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η διατομή ή, ορθότερα, πλαστική του χαλινού (frenuloplasty) είναι μία επέμβαση όπου με τοπική (ή και ενδοφλέβια) αναισθησία ο χαλινός διατέμνεται με νυστέρι, διαθερμία ή laser και στη συνέχεια συρράπτεται επιμήκως με διακεκομμένες, λεπτές ραφές. Η επέμβαση είναι εύκολη, διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και η ανάρρωση του ασθενή κρατά 1-2 ημέρες. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και πέφτουν μόνα τους μετά από 1-2 εβδομάδες. Καθόλη τη διάρκεια της επούλωσης χρειάζεται τυπική περιποίηση που εφαρμόζεται σε όλα τα δερματικά τραύματα.

Ποιά τα ανεπιθύμητα συμβάματα ή επιπλοκές της;

Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα απλή και ασφαλής. Συνοδεύεται από ελαφρύ πόνο στο σημείο της επέμβασης που διαρκεί για 2-3 ημέρες, ενώ κάποια ελαφρά ενόχληση στην τομή θα υπάρχει για περίπου 1-2 εβδομάδες. Μια ελαφρά, σταγονοειδής αιμορραγία (δάκρυσμα) ανάμεσα στα ράμματα είναι αναμενόμενη, ιδίως κατά τις νυκτερινές στύσεις, και συνήθως σταματά με απλή πίεση για 5-10 λεπτά. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση αιμοστατικών ραφών. Η περιοχή μπορεί να πλυθεί ελαφρά ήδη από την επόμενη μέρα και η σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται μετά την απόπτωση των ραμμάτων και την επούλωση του τραύματος, συνήθως 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μόλυνση του τραύματος παρατηρείται σπάνια, ιδίως σε προδιατεθειμένα άτομα (π.χ. ηλικιωμένοι, διαβητικοί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος Όρχεων

Καρκίνος Όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων ενώ αποτελεί έναν σπάνιο καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος, προσβάλλει κυρίως νέους άνδρες (20-40 ετών) οι οποίοι «αμελούν» να προσέλθουν στον ουρολόγο και ενώ μπορούν, εάν τον αντιμετωπίσουν εγκαίρως να έχουν πλήρη ίαση, θέτουν τον εαυτό τους σε απόλυτο κίνδυνο.

Διαβάστε Περισσότερα

Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μπορεί να γίνει μόνο με χειρουργικές μεθόδους. Η τακτική που ακολουθείται είναι απλή: έλεγχος και επαναφορά των προβαλλόμενων, εκτός θέσης, οργάνων/ιστών στην σωστή ανατομική τους θέση (ανάταξη κήλης), με ταυτόχρονη διόρθωση του λόγου της μετακίνησής τους, δηλαδή την ενίσχυση του ασθενούς εκείνου σημείου από το οποίο έχουν προβάλλει (αποκατάσταση κήλης).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This