Επιλογή Σελίδας
Tese/Micro Tese

Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί και θα επιβεβαιωθεί η αζωοσπερμία, ακολουθεί προσεκτική διερεύνηση από ειδικό ανδρολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πιθανά αίτιά της. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συστήνεται βιοψία όρχεως.

Ενδεδειγμένη Μέθοδος

Για όλες τις περιπτώσεις αζωοσπερμίας – με εξαίρεση τις περιπτώσεις υπογοναδοτροφικού υπογοναδισμού – η βιοψία όρχεως παραμένει η παλαιότερη και η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή όχι στους όρχεις. Καμία άλλη παράμετρος δεν μπορεί με ακρίβεια να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την παρουσία σπερματοζωαρίων στους όρχεις.

Σήμερα, μετά από 16 χρόνια επιτυχών αποτελεσμάτων με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ορχικά σπερματοζωάρια έχει συγκεντρωθεί πολύτιμη γνώση γύρω από αυτό το θέμα. Πιο συγκεκριμένα:

Μέθοδος Tese (Βιοψία Όρχεως)

Η άμεση μικροσκοπική παρατήρηση του υγρού παρασκευάσματος (διαδικασία κατά τη βιοψία όρχεως) αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο, προκείμενου να διαπιστωθεί η παρουσία σπερματοζωαρίων.

Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση – σε σχέση με την απλή ιστολογική μελέτη του ιστού – είναι ότι ο ιστός, εφόσον έχει σπερματοζωάρια, μπορεί να κρυοσυντηρηθεί άμεσα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, απαλλάσσοντας έτσι το ζευγάρι από την ανάγκη να επαναλάβει μελλοντικά την επέμβαση στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η λήψη μόνο ενός ιστοτεμαχιδίου από κάθε όρχι μπορεί να αποκλείσει περιοχές ενεργούς σπερματογένεσης του όρχεως, με αποτέλεσμα ο ασθενής να οδηγηθεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα σχετικά με την αναπαραγωγική του δυνατότητα.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, μια επέμβαση βιοψίας όρχεως θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη πολλαπλών ιστοτεμαχιδίων από διαφορετικές περιοχές και των δύο όρχεων, καθώς και με τη δυνατότητα άμεσης μικροσκοπικής παρατήρησης και κρυοσυντήρησης του ιστού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρουσία σπερματοζωαρίων.

Ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου

Τα τελευταία χρόνια και μέσα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η συστηματικότερη αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας κατέδειξε ότι παρά τη γενική αποδοχή της αποτελεσματικότητας της μεθόδου υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά στην πρόγνωση και την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο τύπος της αζωοσπερμίας και τα παθολογικά αίτια που την προκαλούν μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμίας, όπου οι όρχεις λειτουργούν φυσιολογικά, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι υψηλή. Σε αυτήν την περίπτωση τα ορχικά σπερματοζωάρια φαίνεται πως είναι ικανά να οδηγήσουν σε υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης και να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την εμβρυική αναπτυξιακή πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νόσος La Peyronie

Νόσος La Peyronie

Η ινώδης σκλήρυνση πέους ή επονομαζόμενη νόσος του Peyronie. Πρόκειται για καλοήθη νόσο, δεν σχετίζεται με λοιμώξεις και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 χρόνων και με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι νεαρότερες ηλικίες.

Διαβάστε Περισσότερα

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών, και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων, που υπάρχουν μέσα στις φλέβες και κανονικά επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ όταν ανεπαρκούν, το αίμα μπορεί να παλινδρομεί από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες φλέβες, πράγμα που έχει ως συνέπεια την κιρσοειδή διεύρυνση.

Φίμωση πέους

Η φίμωση είναι η στένωση της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ή αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου. Η φίμωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στα παιδιά, αλλά δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία διότι σπάνια τα αίτιά της είναι παθολογικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This