Επιλογή Σελίδας
Γυναικεία Ακράτεια Ούρων
Βρίσκεστε εδώ: Patient Articles > Ουρολογικές παθήσεις > Παθήσεις ουροποιητικού > Γυναικεία Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα, που εκφράζεται με την ακούσια και κυρίως δυσάρεστη απώλεια ούρων. Οφείλεται κυρίως σε αλλαγές που επέρχονται στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες του πυελικού εδάφους ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Είναι αποτέλεσμα συνήθως της παχυσαρκίας, της πολυτοκίας, της εμμηνόπαυσης, χειρουργικών επεμβάσεων στην ελάσσονα πύελο και στην πρόπτωση των οργάνων της πυέλου (μήτρα, κυστεοκήλη, ορθοκήλη). Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακτινοθεραπείας, νευρολογικών παθήσεων, λήψης φαρμάκων κ.λπ.

Η ακράτεια αφορά και τα δύο φύλα, με σαφώς  μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες και είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ειδικά στους άνδρες η ακράτεια, πέραν από τους λόγους που ισχύουν και για τα δύο φύλα, μπορεί να εμφανιστεί λόγω βλάβης του σφιγκτήρα της ουρήθρας, ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη ή στην ουροδόχο κύστη.

Ο ουρολόγος είναι ο κατ΄εξοχήν υπεύθυνος, ως ειδικότητα, για την αντιμετώπιση της ακράτειας. Προβαίνει σε λήψη ενός πλήρους ιστορικού, ενώ στη συνέχεια ζητά την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και ουροδυναμικού ελέγχου προκειμένου να μετρηθεί η δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Μορφές της ακράτειας

Η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές και κάθε μια απο αυτές ο ουρολόγος καλείται να την αντιμετωπίσει με τις ανάλογες μεθόδους.

Οι βασικότερες μορφές ακράτειας που ταλαιπωρούν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι:

Ακράτεια απο προσπάθεια

Προκαλείται κυρίως απο χαλάρωση των στηρικτικών δομών της πυέλου και εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Γίνεται αντιληπτή με απώλεια ούρων σε έντονο γέλιο, βήχα ή κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Ανάλογα με το στάδιο που η ασθενής θα επισκεφτεί τον ουρολόγο μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους ή χειρουργικά με την τοποθέτηση ειδικού στηρικτικού πλέγματος γνωστού και ως «ταινία ακράτειας».

Ακράτεια απο έπειξη

Πρόκειται για ακράτεια που οφείλεται κυρίως σε νευρολογικά αίτια. Ο ασθενής αισθάνεται μια ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση που όμως καταλήγει σε απώλεια ούρων πριν καταφέρει να φτάσει στην τουαλέτα. Η διευρεύνησή της περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις με βασικότερη αυτή του ουροδυναμικού ελέγχου και η αντιμετώπισή της ποικίλει απο την λήψη φαρμακευτικής αγωγής μέχρι και την διενέργεια διαλειπόντων αυτοκαθετηριασμών της κύστης.

Ακράτεια μικτού τύπου

Αποτελεί ίσως την πιο περίπλοκη μορφή ακράτειας, αφού συνδυάζει τόσο μηχανικά όσο και νευρολογικά αίτια. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας χρειάζεται καλή διερεύνηση και μεγάλη εμπειρία απο την πλευρά του θεράποντος ιατρού ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή.

Η ακράτεια αντιμετωπίζεται

Η ακράτεια αποτελεί εκτός απο σύμπτωμα μιας πάθησης και ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο. Πρέπει να ερευνάται και να αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Καλούμε τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα ακράτειας να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα και να επιστρέψουν το συντομότερο στις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς το άγχος της ακράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιεροκολποπηξία

Ιεροκολποπηξία

Η ιεροκολποπηξία είναι σήμερα η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία της συμπτωματικής πρόπτωσης των πυελικών οργάνων στη γυναίκα (κυστεοκήλη, πρόπτωση μήτρας, ορθοκήλη). Με την τεχνική αυτή επαναφέρουμε τα πυελικά όργανα στη φυσιολογική τους θέση και τα στηρίζουμε με ένα ειδικό πλέγμα στο ιερό οστό.

Διαβάστε Περισσότερα

Κυστεοκήλη

Η κυστεοκήλη, όπως και η πρόπτωση της μήτρας και η ορθοκήλη, αναφέρονται ως πρόπτωση των οργάνων της πυέλου γιατί βρίσκονται ανατομικά μέσα στην πύελο, δηλαδή τη λεκάνη. Είναι μια πάθηση που, αν και δεν απειλεί τη ζωή, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητά της.

Ουρολοίμωξη

Μια απο τις συχνότερες παθήσεις του ουροποποιητικού είναι η ουρολοίμωξη. Πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να εκδηλωθεί ανα πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε τμήμα του.

Αντιμετώπιση Ακράτειας Ούρων

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και ανάλογα με το είδος της επιλέγεται συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει γυμναστική των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) & επανεκπαίδευση της κύστης ή και φαρμακευτική αγωγή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This