Επιλογή Σελίδας
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)
Βρίσκεστε εδώ: Patient Articles > Ουρολογικές παθήσεις > Παθήσεις Γεννητικού > Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών, και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού, το οποίο είναι βασικό συστατικό του σπέρματος στο οποίο περιέχονται τα σπερματοζωάρια. Όσο μεγαλώνει η ηλικία του άνδρα, τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος του προστάτη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία προστάτη. Το μέγεθος του προστάτη δεν καθορίζει πάντοτε το μέγεθος της απόφραξης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Είναι δυνατόν άνδρες με «μικρό» προστάτη να παρουσιάζουν σημαντική απόφραξη της ουρήθρας και, αντιστρόφως, ένας «μεγάλος» προστάτης να μην επηρεάζει την ούρηση. Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο. Σημασία έχει εάν ο αδένας ο οποίος μεγαλώνει πιέζει την ουρήθρα προκαλώντας μερική απόφραξη της ροής των ούρων.

Είναι επικίνδυνη η καλοήθης υπερπλασία προστάτη;

Η ΚΥΠ δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, εφόσον βέβαια ο ασθενής επισκεφθεί τον ουρολόγο του. Αφενώς για να αποκλειστεί η πιθανότητά του για καρκίνο του προστάτη και αφετέρου γιατί εάν ο πάσχων παραμένει χωρίς θεραπεία τότε είναι πιθανό να υποφέρει από ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Επίσης μεγάλη είναι η πιθανότητα να προκύψει επίσχεση ούρων και να παρουσιαστεί η ανάγκη τοποθέτησης καθετήρα στην κύστη.

Επειδή εκτός από τα ουρολογικά προβλήματα η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα ζωής και στη σεξουαλική συμπεριφορά του πάσχοντος, πρέπει να γνωρίζει ότι η ουρολογία έχει προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης με νέες ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές. Η μεγέθυνση του προστάτη (ΚΥΠ) διαπιστώνεται από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ούρηση, καθώς πιέζει και σταδιακά αποφράσσει την ουρήθρα.

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι καθυστερεί η έναρξη ούρησης, παρατείνεται η διάρκειά της, μειώνεται η δύναμη ροής και η ακτίνα ροής των ούρων, ή αυτά είναι διακεκομμένα. Επίσης, δημιουργείται αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, επίσχεσης (κατακράτησης) ούρων, επιτακτικής ακράτειας, συχνουρίας, νυκτουρίας κ.α, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται και με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Αντιμετώπιση της ΚΥΠ

Ο ουρολόγος, μετά τη διενέργεια των εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλει τον ασθενή, θα προτείνει την ανάλογη κατά περίπτωση θεραπευτική αγωγή, η οποία μπορεί να είναι αρχικά μόνο παρακολούθηση, μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της υπερπλασίας ή την χειρουργική θεραπεία.

Η ουρολογία έχει προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης με φαρμακευτική αγωγή και με νέες ανώδυνες και αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές. Η ομάδα των ουρολόγων Α. Ανδρέου και Α. Μπέκου διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή όλων των μεθόδων και το πρώτο στην Ελλάδα, τελευταίας γενιάς, μηχάνημα TURis 2 για διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και εξάχνωση σε πλάσμα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ριζική Προστατεκτομή

Ριζική Προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η εφαρμογή του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής DA VINCI για τη ριζική προστατεκτομή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ίαση ασθενών που πάσχουν από εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, έναντι της ανοικτής επέμβασης αλλά και της λαπαροσκοπικής.

Διαβάστε Περισσότερα

Αντιμετώπιση Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των επεμβάσεων και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Όμως στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα και η νόσος εξελίσσεται αργά.

Robotic Hifu Focal One. Εστιακή Θεραπεια για τον Καρκινο του Προστατη

Ένα νέο και πρωτοποριακό εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στην ασφαλή διάγνωση του εντοπισμού του καρκίνου του προστάτη. Συνδυάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις της απεικόνισης και των θεραπευτικών τεχνολογιών, το Focal One μάς προσφέρει την απάντηση στις απαιτήσεις μας για την ιδανική εντοπισμένη θεραπεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest

Share This