ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Movember: Διεθνές κίνημα για την προστασία της ανδρικής υγείας

Όταν το 2003 ο Travis Garone και ο Luke Slattery έπιναν την μπύρα τους σε ένα μπαρ της Μελβούρνης, συζητώντας για τα ανδρικά trends του…

Όταν το 2003 ο Travis Garone και ο Luke Slattery έπιναν την μπύρα τους σε ένα μπαρ της Μελβούρνης, συζητώντας για τα ανδρικά trends του παρελθόντος, όπως το μουστάκι, και αποφάσιζαν εν είδει παιχνιδιού να πείσουν τους φίλους τους να επαναφέρουν στη μόδα το στυλ αυτό, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ξεκινούσαν ένα παγκόσμιο κίνημα που θα έφτανε να μετρά πάνω από 6 εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο.

Το Movember, ένα κίνημα που μάχεται για την ανδρική υγεία, αναδεικνύοντας την ανάγκη της εγρήγορσης απέναντι στις ψυχικές ασθένειες και την αυτοκτονία, τον καρκίνο των όρχεων και τον καρκίνο του προστάτη, έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία 17 χρόνια  περισσότερα από 1.250 προγράμματα ανδρικής υγείας σε πάνω από 20 χώρες ανά τον κόσμο, αφήνοντας το αποτύπωμά του στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες αντιμετωπίζουν τις ασθένειες αυτές.

Ο Travis και ο Luke, εμπνευσμένοι από τη μητέρα ενός τρίτου φίλου τους που έκανε έρανο για τον καρκίνο του μαστού, αποφάσισαν να συνοδεύσουν την κίνησή τους για το μουστάκι με μια εκστρατεία για την ανδρική υγεία και συγκεκριμένα για τον καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, συμφώνησαν να χρεώνουν δέκα δολάρια για κάθε μουστάκι που θα άφηνε ένας άνδρας. Έτσι, ξεκίνησαν με 30 τολμηρούς άνδρες που έγιναν οι πρωτοπόροι ενός κινήματος το οποίο αλλάζει το πρόσωπο της ανδρικής υγείας.

Kίνημα Movember : Το μουστάκι του Νοεμβρίου

Αν δείτε λοιπόν άνδρες να αφήνουν μουστάκι το Νοέμβριο, μην παραξενευτείτε. Κάθε Νοέμβριο, το Movember, που πήρε το όνομά του από τον δημιουργικό συνδυασμό των λέξεων μουστάκι (moustache) και Νοέμβριος (November), παρακινεί τους άνδρες παγκοσμίως να αφήσουν μουστάκι, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για τους σκοπούς του κινήματος.  Άλλωστε, η υγεία των ανδρών αντιμετωπίζει σήμερα περισσότερες προκλήσεις από ποτέ. Τα στατιστικά δείχνουν πως οι άνδρες πεθαίνουν έξι χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες και μάλιστα από αίτιες που μπορούν να προληφθούν.

Τα επόμενα 15 χρόνια οι αριθμοί των περιπτώσεων του καρκίνου του προστάτη που δεν εξετάζονται θα διπλασιαστούν. Την ίδια στιγμή ο καρκίνος των όρχεων είναι πια ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στους άνδρες ηλικιών 15-39 ετών, ενώ διεθνώς ένας άντρας αυτοκτονεί κάθε λεπτό, κάθε μέρα, με το ανδρικό φύλο να αντιπροσωπεύει το 75% όλων των αυτοκτονιών.

Το κίνημα Movember έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, χρηματοδοτώντας, με τη συνδρομή των εκατομμυρίων μελών του, ρηξικέλευθα προγράμματα ανά τον κόσμο και παρακινώντας τους άνδρες να καταλάβουν τους κινδύνους, να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προλάβουν τις ασθένειες αυτές που απειλούν τη ζωή τους.

Τα 30 μουστάκια έγιναν πια εκατομμύρια, η πρόοδος που έχει σημειωθεί με τις παρεμβάσεις του Movember στην επιστημονική έρευνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ καταγράφεται μια αισθητή στροφή στη συζήτηση γύρω από την ανδρική υγεία. Με τη βοήθεια εκατομμυρίων Mo Bros και Μο Sisters –και γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν στο κίνημα, παρακινώντας τους άνδρες τους να αφήσουν μουστάκι- το Movember εργάζεται συστηματικά για να υλοποιήσει το όραμά του, να έχει δηλαδή μια διαρκή επίδραση στον τρόπο που οι άνδρες αντιμετωπίζουν την υγεία τους. Μάλιστα, οι στόχοι του Movember είναι μετρήσιμοι: σχεδιάζει μέχρι το 2030 να μειώσει των αριθμό των ανδρών που πεθαίνουν πρόωρα κατά 25%.

Ψυχικές ασθένειες

Το θέμα των αυτοκτονιών είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Αυτό όμως που έχει αντιληφθεί το κίνημα είναι πως βελτιώνοντας την ψυχική υγεία των ανδρών και βοηθώντας τους να δημιουργήσουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις, ο κίνδυνος της αυτοκτονίας μπορεί να μειωθεί. Μάλιστα, στόχος του Movember είναι εντός της επόμενης δεκαετίας να μειωθεί ο ρυθμός των ανδρικών αυτοκτονιών κατά 25%. Η συχνότητα με την οποία αφαιρούν τη ζωή τους οι άνδρες είναι ανησυχητική. Το Movember πιστεύει πως μόνο αν οι άνδρες, αλλά και τα αγόρια προσέξουν την ψυχική τους υγεία και αισθανθούν άνετα να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος καρκίνος μεταξύ των ανδρών διεθνώς. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο.  Στόχος του Movember είναι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη να μειωθεί, όπως επίσης και ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζουν σημαντικές παρενέργειες από τις θεραπείες τους.

Καρκίνος των όρχεων

Σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων καρκίνου των όρχεων οι πιθανότητες επιβίωσης είναι καλύτερες από… καλές, στην περίπτωση πολλών ανδρών όμως οι παρενέργειες από τις μακροχρόνιες θεραπείες επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους. Ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει κυρίως τους νεότερους άνδρες και σε αυτούς θέλει το Movember να δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν τη ζωή τους στο μάξιμουμ, εξασφαλίζοντας μια καλή υγεία. Και σε αυτή την ασθένεια στόχος του κινήματος είναι να μειωθεί μέχρι το 2030 γεο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από την ασθένεια, αλλά και αυτών που υφίστανται δυσάρεστες συνέπειες από τις παρενέργειες των θεραπειών. 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον άνδρα

Ο καρκίνος του προστάτη, ο συνηθέστερος ανδρικός καρκίνος και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα για τους άνδρες άνω των 50 ετών,…

+ περισσότερα

Movember: Διεθνές κίνημα για την προστασία της ανδρικής υγείας

Όταν το 2003 ο Travis Garone και ο Luke Slattery έπιναν την μπύρα τους σε ένα μπαρ της Μελβούρνης, συζητώντας για τα ανδρικά trends του…

+ περισσότερα

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον άνδρα, όπως η δυσκολία στην ούρηση και σε πιο προχωρημένα στάδια…

+ περισσότερα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη Καινοτόμες θεραπείες από την U4U

H Καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού. Η ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στη θεραπεία της…

+ περισσότερα

Λιθίαση νεφρού, ουρολογική ομάδα u4u

Λιθίαση νεφρού: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πέτρα στο νεφρό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Άλλωστε, γενικότερα η λιθίαση νεφρού…

+ περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους, ουρολογική ομάδα u4u

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι υπόθεση μόνο των μεγαλύτερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια η στυτική δυσλειτουργία στους νέους μάς απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος…

+ περισσότερα

Υπερπλασία προστάτη ουρολογική ομάδα u4u

Υπερπλασία προστάτη και συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά 1 στους 2 άντρες άνω των 50 ετών και 8 στους 10 άνω των 65 και…

+ περισσότερα

ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Ρομποτική χειρουργική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φέρνει η νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής

+ περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Ανδρική ακράτεια ούρων και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.

+ περισσότερα

αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση όρχεων «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι για τον άνδρα ό,τι η αυτοψηλάφηση του μαστού για τη γυναίκα. Και στις δύο περιπτώσεις μια απλή διαδικασία μπορεί να χτυπήσει εγκαίρως το «καμπανάκι» και να σώσει ζωές.

+ περισσότερα