Επιλογή Σελίδας
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ
Βρίσκεστε εδώ: ΤΜΗΜΑΤΑ > ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η ανδρολογία είναι η υποειδικότητα της ουρολογίας που ασχολείται με παθήσεις του γεννητικού συστήματος του άνδρα (προστάτης, όρχεις, πέος). Καλύπτει κυρίως την υπογονιμότητα (κιρσοκήλη, προστατίτιδα, απόφραξη πόρων, κα) και την σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η Ανδρολογία όμως ασχολείται και με άλλες παθήσεις όπως οι διαταραχές τις εκσπερμάτισης, οι παθήσεις των όρχεων, και η νόσος του Peyronie-κάμψεις του πέους.

Περιστατικά που αντιμετωπίζονται:

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης λαμβάνουν χώρα διάφορες λειτουργίες όπως είναι η επιθυμία, η στύση, ο οργασμός και η εκσπερμάτιση. Παρά το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω τα αντιλαμβανόμαστε ως ενιαία είναι ξέχωρες λειτουργίες οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη που μία από τις λειτουργίες πάσχει.

1. Επιθυμία:

Συνήθως, η σεξουαλική επιθυμία του άντρα γίνεται αντιληπτή ως ορμή και συνοδεύεται από σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η επιθυμία, για να πυροδοτηθεί η σεξουαλική λειτουργία, διότι εξίσου σημαντικά είναι και τα σεξουαλικά ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα που ο εγκέφαλος μπορεί να αξιολογήσει ως σεξουαλικά προέρχονται από όλες τις αισθήσεις, όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, καθώς και από τις σκέψεις. Ο εγκέφαλος αποφασίζει αν τα ερεθίσματα είναι σεξουαλικά, χρησιμοποιώντας τη μνήμη, τους συνειρμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες. Φαίνεται, δηλαδή, πως δεν αρκεί η εικόνα ενός γυμνού γυναικείου κορμιού, για να πυροδοτηθεί η σεξουαλική λειτουργία, αλλά πρέπει ο εγκέφαλος να το συσχετίσει με σεξουαλική ευχαρίστηση, με ευχάριστες εμπειρίες και να βρίσκεται σε πλαίσιο που επιτρέπει την σεξουαλική έκφραση (π.χ. τόπος, χρόνος).

2. Στύση:

Η στύση ξεκινά με τα ερωτικά ερεθίσματα που μέσω των νεύρων του πέους προκαλούν χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών των αγγείων του πέους, με αποτέλεσμα αύξηση της αρτηριακής παροχής στο πέος. Βλάβες των νεύρων όπως πολύ συχνά συμβαίνει μετά από ριζική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία

Η αύξηση της αιματικής ροής προκαλεί πλήρωση του πέους με αίμα. Είναι το πρώτο στάδιο της στύσης όπου το πέους αυξάνει σε μέγεθος αλλά δεν είναι ακόμα άκαμπτο. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι απαραίτητη η καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οποιαδήποτε αλλοίωση ή απόφραξη του αρτηριακού δικτύου, όπως σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, υπερχοληστεριναιμία, προκαλεί αρτηριακή ανεπάρκεια και επομένως αγγειακή στυτική δυσλειτουργία, που εκδηλώνεται ως αδυναμία να πετύχει ο άντρας σκληρή στύση. Ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους αγγεισυσπαστικούς παράγοντες που μειώνουν την αιματική ροή είναι το άγχος.

Για να επιτευχθεί άκαμπτη στύση θα πρέπει να κλείσει το φλεβικό δίκτυο, ξεκινά με μικρές φλέβες από τους αιματικούς κόλπους. Οι μικρές αυτές φλέβες ενώνονται σε μεγαλύτερες που πορεύονται ανάμεσα στον μαλακό στυτικό ιστό και τον σκληρό ινώδη χιτώνα. Η αύξηση της πίεσης μέσα στους αιματικούς κόλπους συμπιέζει τις φλέβες πάνω στον σκληρό ινώδη χιτώνα. Έτσι, το φλεβικό δίκτυο κλείνει, με συνέπεια να έχουμε είσοδο αίματος στα σηραγγώδη, αλλά όχι έξοδο. Ο μηχανισμός αυτός εγκλωβισμού του αίματος στο πέος λέγεται μηχανισμός σύγκλεισης του φλεβικού δικτύου. Βλάβη του μηχανισμού σύγκλεισης, προκαλεί φλεβική διαφυγή, που χαρακτηρίζεται από αδυναμία διατήρησης της στύσης, δηλαδή, ενώ πετυχαίνει ο άντρας στύση, αυτή χάνεται πριν από την εκσπερμάτιση. Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας λόγω φλεβικής διαφυγής είναι κοινά με αυτά της αρτηριακής ανεπάρκειας.

3. Οργασμός:

O οργασμός είναι από τις λειτουργίες που σπάνια επηρεάζονται από παθολογικές καταστάσεις. Η αδυναμία οργασμού έχει σχεδόν πάντα τις ρίζες της στην σχέση του ζευγαριού.

4. Εκσπερμάτιση:

Η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και, φυσιολογικά, συμβαίνει συγχρόνως με τον οργασμό. Προκαλείται από διέγερση του συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος, με συνέπεια τις περισταλτικές κινήσεις των μυών της επιδιδυμίδας και του σπερματικού πόρου. Ένας μικρός όγκος υγρού που περιέχει σπερματοζωάρια αποθηκευμένα στην επιδιδυμίδα, στον σπερματικό πόρο και στη λήκυθο του σπερματικού πόρου οδηγείται προς την προστατική ουρήθρα.

Εκεί, αναμειγνύεται με τα 2-3 ml των αλκαλικών εκκρίσεων των σπερματοδόχων κύστεων, ενώ συγχρόνως η σύσπαση των μυών του προστάτη προσθέτει 1-2 ml υδαρούς υπόξινου προστατικού εκκρίματος. Το σύνολο του εκκρίματος, συνολικού όγκου 3-5ml, πορεύεται προς την ουρήθρα και τέλος οι συσπάσεις του βολβοσηραγγώδους και των ισχιοσηραγγωδών μυών οδηγούν στην εκτίναξη του σπέρματος από το έξω στόμιο της ουρήθρας. Ο ουρολόγος καλείται να αντιμετωπίσει σεξουαλικές δυσλειτουργίες που οφείλονται σε αδυναμία εκσπερμάτισης, στην πρόωρη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

 

Νόσος Peyronie

Η νόσος του Peyronie, εμφανίζεται τυχαία περίπου στο 3-9% των αντρών (ανάλογα με την ηλικία) και δεν σχετίζεται με λοιμώξεις ή με καρκίνο: κανένας δεν έχει πεθάνει από τη νόσο, πολλοί όμως έχασαν τη σεξουαλική τους ζωή εξαιτίας της.

Η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμός του πέους κατά την σεξουαλική επαφή. Ιδιαίτερα σε άντρες με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη), η φυσιολογική αποκατάσταση της βλάβης δεν είναι εφικτή και το τραύμα γίνεται σκληρή ουλή που συρρικνώνει τον χιτώνα του πέους, οπότε το πέος χάνει μήκος μονόπλευρα και συνεπώς κάμπτεται προς την πλευρά της ουλής.

Υπογονιμότητα

  • Κιρσοκήλη

Κύρια αίτια της αντρικής υπογονιμότητας είναι η Κιρσοκήλη. Αναφέρεται στην διάταση των φλεβών που αποχετεύουν τους όρχεις λόγω φλεβικής ανεπάρκειας και μπορεί να γίνεται αντιληπτή με το μάτι ή με την ψηλάφηση. Ωστόσο, η έγκυρη διάγνωσή της απαιτεί τη χρήση έγχρωμου υπερηχογραφήματος του οσχέου, όπου θα καταμετρηθεί το εύρος των φλεβών και θα διαπιστωθεί η παλινδρόμηση του φλεβικού αίματος. Στις περισσότερες των περιπτώσεων εντοπίζεται αριστερά, αλλά μπορεί να είναι και αμφοτερόπλευρη. Η κιρσοκήλη παρατηρείται περίπου στο 20% όλων των αντρών και είναι αιτία για το 40% των υπογόνιμων αντρών.

Η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από την κιρσοκήλη σε όλα τα χαρακτηριστικά της. Μειώνει τη συγκέντρωση και τον συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων, περιορίζει σημαντικά την κινητικότητά τους, επηρεάζει αρνητικά τη μορφολογία τους και αυξάνει το ποσοστό βλαβών στο DNA του σπερματοζωαρίου.

Η εξέταση που ελέγχει την ποιότητα του σπέρματος ονομάζεται σπερμοδιάγραμμα. Η κιρσοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει τις παραπάνω παραμέτρους του σπέρματος.

  • Γενετικές ανωμαλίες

Οι κυριότερες είναι μεταλλάξεις στο γονίδιο της κυστικής ίνωσης, που οδηγούν σε αγενεσία του σπερματικού πόρου, χρωμοσωμικές ανωμαλίες που ευθύνονται για διάφορα σύνδρομα, όπως εκείνο του Klinefelter, και μικροελλείψεις στο χρωμόσωμα Υ, που μπορούν να οδηγήσουν από μικρή μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μέχρι και αζωοσπερμία.

  • Ορμονικές διαταραχές

Μπορεί να οφείλονται σε διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, σε ανεπάρκεια κάποιων ορμονών ή σε ανωμαλία στη δράση κάποιων ορμονών, σε κάποια συγγενή σύνδρομα κ.ά..

Βασικές ορμόνες που ελέγχουν ή επηρεάζουν τη σπερματογένεση είναι η FSH, η LH, η τεστοστερόνη, η προλακτίνη, η TSH και η ανασταλτίνη Β (inhibin B). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση των ανωμαλιών αυτών μπορεί να επαναφέρει τη γονιμότητα του άντρα.

  • Φλεγμονές

Προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα κ.ά., που κατά περίπτωση μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις από παρωτίτιδα, γονόρροια, μυκόπλασμα-ουρεόπλασμα, χλαμύδια, φυματίωση κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος. Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών γίνεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή και είναι συνήθως αποτελεσματική.

  • Δομικές ανωμαλίες

Δομικές ανωμαλίες του πέους, όπως επισπαδίας, υποσπαδίας και φίμωση, μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή εναπόθεση του σπέρματος στον κόλπο της γυναίκας. Η χειρουργική αντιμετώπιση αυτών των ανωμαλιών συνήθως λύνει το πρόβλημα της υπογονιμότητα.

  • Άλλοι παράγοντες

Η αντρική υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες κ.ά.

  • Άλλες νόσοι

Ο σακχαρώδης διαβήτης παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς επηρεάζει τόσο τη στυτική λειτουργία του πέους όσο και στην ποιότητα της σπερματογένεσης.. Η στυτική δυσλειτουργία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, ενώ, εάν υπάρχει βλάβη στη σπερματογένεση, τότε απαιτείται εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, επίσης, αποτελεί μία σημαντική αιτία υπογονιμότητας στον άντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ριζική Προστατεκτομή

Ριζική Προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η εφαρμογή του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής DA VINCI για τη ριζική προστατεκτομή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ίαση ασθενών που πάσχουν από εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, έναντι της ανοικτής επέμβασης αλλά και της λαπαροσκοπικής.

Διαβάστε Περισσότερα

Αντιμετώπιση Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) επιλέγεται ως χειρουργική μέθοδος θεραπείας στο 95% των επεμβάσεων και αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Robotic Hifu Focal One. Εστιακή Θεραπεια για τον Καρκινο του Προστατη

Ένα νέο και πρωτοποριακό εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στην ασφαλή διάγνωση του εντοπισμού του καρκίνου του προστάτη. Συνδυάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις της απεικόνισης και των θεραπευτικών τεχνολογιών, το Focal One μάς προσφέρει την απάντηση στις απαιτήσεις μας για την ιδανική εντοπισμένη θεραπεία.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών, και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αντιμετωπίζετε κάποιο ουρολογικό πρόβλημα; Χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Pin It on Pinterest