ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Αθανάσιος Μπέκος

Δρ Αθανάσιος Μπέκος

Αθανάσιος Μπέκος

Χειρουργός Ουρολόγος
Διευθυντής Β Ουρολογικής Κλινικής
Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Γενικές πληροφορίες

Ο ουρολόγος Αθανάσιος Μπέκος έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής και την ειδικότητα της ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ). Εξειδικεύτηκε στη λαπαροσκοπική χειρουργική στη Λειψία της Γερμανίας. Αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στον τομέα του με εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Διενήργησε την 1η λαπαροσκοπική και την 1η ρομποτική ριζική προστατεκτομή στην Ελλάδα. Επίσης περιέγραψε και διενήργησε την 1η ρομποτική βουβωνική λεμφαδενεκτομή στην Ευρώπη. Σήμερα ιδιωτεύει στη Θεσσαλονίκη.

Εκπαίδευση και ακαδημαϊκές σπουδές

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής (1993) και την ειδικότητα της Ουρολογίας (2002) στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με θέμα «Αιμοδυναμικές διαταραχές στις κάμψεις του πέους» (2007) και βαθμό άριστα, στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Μετεκπαιδεύτηκε (2003) για ένα έτος και έλαβε ειδικότητα στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική του Ουροποιητικού, στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική της Λειψίας (Γερμανία), με υποτροφία από το Board of the European Urological Scholarship Programme (EUSP) Clinical Fellowship.

Επαγγελματική εμπειρία

Εργάστηκε ως Επιμελητής Β΄ στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ, συνδέοντας το κλινικό του έργο με την πρώτη επιτυχή διεξαγωγή λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής στην Ελλάδα (Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»). Συνέβαλε επίσης στην οργάνωση του Ενδοουρολογικού – Λαπαροσκοπικού τμήματος της Κλινικής.

Εξειδικεύθηκε και έλαβε πιστοποίηση ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία.

Βραβεύσεις

Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως ιδιώτης ουρολόγος χειρουργός, συνδέοντας το όνομά του με την πρώτη στην Ευρώπη επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής για την αντιμετώπιση τοπικά προχωρημένου καρκίνου του πέους (παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Κύπρο) και με την πρώτη στη Θεσσαλονίκη ρομποτική επέμβαση για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη σε ζωντανή μετάδοση (παρουσιάστηκε ως εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο).

Η εργασία των ομάδων στις οποίες συμμετείχε έλαβε δύο φορές το 10 βραβείο σε διεθνή συνέδρια.

Επίσης, εξειδικεύθηκε και έλαβε άδεια εκτέλεσης υπερήχων των οργάνων της ειδικότητας Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας ( 9/6/2003 Υ7α/ΓΠ 42804) και στην ανδρολογία (Κέντρο Αναπαραγωγικής και Σεξουαλικής Υγείας- ΑΠΘ).

Συμμετείχε στο προεδρείο πολλών διεθνών και ελληνικών ουρολογικών συνεδρίων, έχει πλούσιο ερευνητικό, κλινικό και διδακτικό έργο και πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά έντυπα.

Έρευνα

Ο κ.Μπέκος ανέλαβε πλήθος ερευνητικών πρωτοκόλλων μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσκομείου Παπαγεωργίου.

  • Ιδρυτικό μέλος του τμήματος Ενδοουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας.
  • Πλούσιο εκπαιδευτικό έργο με έμφαση στον τομέα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευση των ειδικών ουρολόγων.
  • Οργάνωση των πρώτων Fellowship στην Ελλάδα για την εκπαίδευση ειδικών ουρολόγων στην λαπαροσκοπική χειρουργική και τα πρώτα εκπαιδευτικά λαπαροσκοπικά χειρουργεία σε μοντέλα ζώων στην Ελλάδα στο πειραματικό χειρουργείο του Νοσοκομείου Παπαγεωργείου.
  • Συνεχίζει να μετέχει σαν διοργανωτής και εκπαιδευτής σε πλήθος εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που αφορούν dry και wet lab με διάφορα μοντέλα όσο και ζωντανές παρουσιάσεις χειρουργείων.