ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Πραματευτάκης

Δρ Μάνος Πραματευτάκης

Πραματευτάκης

Γενικός Χειρουργός

Γενικές πληροφορίες

Ο Μάνος Πραματευτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 αλλά μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, το οποίο θεωρεί και πατρίδα του. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, και κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως βοηθός καθηγητού στο τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου.

Εκπαίδευση και ακαδημαϊκές σπουδές

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2003 και μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Royal Berkshire του Reading. Ακολουθώντας το επίσημο πρόγραμμα ειδικότητας της Αγγλίας, εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Από τα πρώτα χρόνια της ειδικότητας, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου και στην Δ’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2009, ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή κι αναγορεύτηκε Διδάκτορας του ΑΠΘ με βαθμό άριστα. Το 2010 ολοκλήρωσε την ειδικότητα με έπαινο καλύτερου ειδικευομένου ιατρού και με τις καλύτερες συστάσεις από τους καθηγητές και δασκάλους του.

Επαγγελματική εμπειρία

Μετά την ειδικότητα, εστίασε το επιστημονικό και κλινικό του ενδιαφέρον στην υποειδίκευση της χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού (colorectal surgery). Από το 2010 έως το 2013, διατήρησε επιστημονική συνεργασία με το τμήμα χειρουργικής & ογκολογίας του Imperial College του Λονδίνου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το 2011 μετεκπαιδεύθηκε στην χειρουργική ογκολογία παχέος εντέρου και πρωκτού στο νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου, ένα από τα γνωστότερα ογκολογικά νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας, υπό την εποπτεία του καθηγητή P. Tekkis. Αν και εργαζόταν στην Θεσσαλονίκη, το 2013, το ενδιαφέρον του για την συγκεκριμένη ειδίκευση της χειρουργικής τον οδήγησε ξανά πίσω στο Λονδίνο (μια πόλη για την οποία συχνά εκφράζει την αγάπη του) με σκοπό την εξειδίκευσή του, η οποία διήρκησε 3 χρόνια. Εργάστηκε ως επιμελητής χειρουργικής στο νοσοκομείο Ealing, και μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St Thomas του κεντρικού Λονδίνου. Το St Thomas διαθέτει μεγάλη μονάδα χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού, όπου και για ενάμιση χρόνο ασχολήθηκε με την λαπαροσκοπική ογκολογία, τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (όπως η νόσος crohn), την πρωκτολογία και τις παθήσεις του πυελικού εδάφους. Ταυτόχρονα με την εργασία του εκεί, συνέχισε το επιστημονικό του έργο με πολλαπλές παρουσιάσεις σε συνέδρια εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά και οργάνωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης λαπαροσκοπικής χειρουργικής για νέους ειδικευόμενους.

Στα τέλη του 2015 έγινε δεκτός στο νοσοκομείο Medway του Kent, ένα νοσοκομείο με ιδιαίτερα αναπτυγμένη μονάδα προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής παχέος εντέρου και ορθού. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή H. Wegstapel, πρωτοπόρο χειρουργό για διάφορες τεχνικές στην λαπαροσκοπική χειρουργική του εντέρου, εργάστηκε ως διευθυντής μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
Στα μέσα του 2016, ορκίστηκε επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη με την σύζυγο και την κόρη του. Ασκεί το διδακτικό και κλινικό του έργο στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και εργάζεται ιδιωτικά ως εξειδικευμένος χειρουργός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για την μοντέρνα και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Έρευνα

Μέσα στην τελευταία δεκαετία το πάθος και ενδιαφέρον του για την μοντέρνα χειρουργική και τεχνολογία εκφράζεται από τον αριθμό των επιστημονικών του συγγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 60 εργασίες σε διεθνή κυρίως περιοδικά, και έχει κάνει 82 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Είναι κριτής εργασιών 6 διεθνών περιοδικών, συντάκτης ενός βιβλίου και έχει επιμεληθεί την έκδοση 2 βιβλίων. Έχει συμμετάσχει στην εγγραφή 17 χειρουργικών κεφαλαίων και ήταν Guest Editor στο Special Issue του Περιοδικού “Rectal Cancer : Multimodal Treatment Approach” το 2012. Το κεφάλαιο το οποίο έγραψε για το συγκεκριμένο τεύχος, έχει γίνει “downloaded” από το διαδίκτυο πάνω από 3000 φορές. Αναλυτικά στοιχεία για το συγγραφικό και επιστημονικό του έργο, μπορείτε να δείτε στα ανάλογα tabs της ιστοσελίδας.