ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Δρ Νίκος Νικάνδρου

Δρ Νίκος Νικάνδρου

Δρ Νίκος Νικάνδρου

Ειδικός Χειρουργός Παίδων

Γενικές Πληροφορίες

Γεννήθηκε το 1966 στην Πάφο της μεγαλονήσου Κύπρου. Μεγάλωσε σε ένα αγροτικό χωριό, την Αναρίτα, της επαρχίας Πάφου όπου και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Συνέχισε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο στην πόλη της Πάφου. Αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» από το Λύκειο το 1984.

Αμέσως μετά συμμετείχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια με επιτυχία εισόδου στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που ισχύει στο νησί τον ανάγκασαν να κάνει εγγραφή και αναστολή φοίτησης για δύο χρόνια ώστε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στον Κυπριακό Στρατό για 26 μήνες στα φυλάκια της πράσινης γραμμής. Απολύθηκε το Σεπτέμβριο του 1986 και λίγες μέρες αργότερα άρχισε τις σπουδές του στην Θεσσαλονίκη, στην Ιατρική Σχολή.

Από το 1999 είνα παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Είναι 33 χρόνια στην Ελλάδα και από δεκαετίας είναι δημότης Νέας Μηχανιώνας ενώ από την Άνοιξη του 2005 είναι μόνιμος κάτοικος Περαίας, στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Εκπαίδευση και ακαδημαϊκές σπουδές

Περάτωσε τις σπουδές του με βαθμό «λίαν καλώς» (εφτά) τον Σεπτέμβριο του 1992 και ορκίστηκε στον όρκο του Ιπποκράτη τον Μάρτιο του 1993 στο ΑΠΘ.

Η συνέχεια τον βρίσκει ειδικευόμενο γιατρό στη Β΄ Χειρουργική του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης όπου για τρία χρόνια (1993-1996) παρακολούθησε και συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες της Γενικής Χειρουργικής (αλλά και Αγγειοχειρουργικής) της κλινικής, απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της ειδικότητας της Χειρουργικής Παίδων.

Η πολύμηνη αναμονή για την συνέχιση της εξειδίκευσής του στη Παιδοχειρουργική από το καλοκαίρι του 1996 έως το Μάρτιο του 1997 τον ανάγκασε να ασχοληθεί με δραστηριότητες όπως παροχή πρώτων βοηθειών στο τουριστικό πάρκο της «WATERLAND» με πολλά περιστατικά κυρίως κακώσεων αλλά και άλλων επειγόντων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης (ενασχόληση που διατηρεί ακόμα και σήμερα στη διάρκεια του Καλοκαιριού, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο), διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την ιατρική επιστήμη σε κρατικά και ιδιωτικά ΙΕΚ σε ειδικότητες νοσηλευτικής, τραυματιολογίας κλπ, μαθήματα πρώτων βοηθειών στη Ναυαγοσωστική Σχολή «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης και άλλα.

Από το Μάρτιο του 1997 μέχρι και το Μάρτιο του 2001 συμπλήρωσε την εξειδίκευση στη Χειρουργική Παίδων στην ομώνυμη κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε όλες τις λειτουργίες της κλινικής όπως στα εξωτερικά ιατρεία, στις εφημερίες, στα χειρουργεία (επείγοντα και προγραμματισμένα, μικρής, μέσης αλλά και μεγάλης βαρύτητας) σαν βοηθός και πολύ συχνά σαν πρώτος χειρουργός, στις εργασίες και στις ανακοινώσεις στα διάφορα συνέδρια και συμπόσια, στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος).

Στις 20 Απριλίου 2001 κατέκτησε τον τίτλο του Ειδικού Χειρουργού Παίδων μετά από εξετάσεις ειδικότητας σε τριμελή επιτροπή στις οποίες δοκιμάστηκε με επιτυχία.

Επαγγελματική εμπειρία

Στις 12/06/2001 διορίστηκε στο Αγροτικό Ιατρείο του Δραβίσκου που ανήκει στο Νοσοκομείο Σερρών. Μετά από αίτησή του, που έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ του νοσοκομείου, αποσπάστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σαν Ειδικός Παιδοχειρουργός λόγω αναγκών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής. Συμμετέχοντας σε πάρα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις κυρίως σαν πρώτος χειρουργός, στις γενικές εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία, σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα, σε συμπόσια και συνέδρια απέκτησε μια ικανοποιητική εμπειρία.

Έφυγε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το 2002 και αμέσως μετά οργάνωσε το δικό του ιατρείο επί της Λεωφόρου Κων/νου Καραμανλή όπου εξετάζει και παρακολουθεί τους ασθενείς του. Συνεργάζεται με τις ιδιωτικές κλινικές «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο» και «Κυανούς Σταυρός» ή «Eyromedica» όπου χειρουργεί, νοσηλεύει και παρακολουθεί τους μικρούς ασθενείς μου.

Από το 2005 είναι έμμισθος ιατρός για τα επείγοντα και τακτικά παιδοχειρουργικά εξωτερικά ιατρεία του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου, όπου από το 2013 και μετά ανέλαβε και Επιστημονικός Υπεύθυνος Παιδοχειρουργικής.

Από το καλοκαίρι του 2013 και μετά έχει συνεργασία με το IASIS HOSPITAL OF PAPHOS στη Κύπρο όπου εξετάζει, χειρουργεί και παρακολουθεί παιδοχειρουργικα περιστατικά σε τακτικές επισκέψεις του κάθε μήνα.

Επίσης προσφέρει, κατά καιρούς, τη βοήθειά του σε αγώνες ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας λυκείων μέσης εκπαίδευσης που γίνονται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Από το 2002 και μετά παρέχει και υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας σε πολλές εταιρείες, ατομικά αλλά και σε συνεργασία με εταιρείες ΕΞΥΠΠ, καθώς το Υπουργείο Εργασίας τον συμπεριέλαβε το 2018 στον Ειδικό κατάλογο των Ιατρών που έχουν το δικαίωμα άσκησης καθηκόντων Ιατρού Εργασίας και δεν είναι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας.