Ανδρική ακράτεια ούρων
Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που, πέραν των ιατρικών του προεκτάσεων, έχει και μια κοινωνική διάσταση, αφού αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητές του.
Η ακούσια απώλεια ούρων, όπως είναι ο ορισμός της ακράτειας, αφορά χιλιάδες άνδρες στη χώρα μας και συχνά αποτελεί «ταμπού».
Η ανδρική ακράτεια ούρων, που δεν είναι πάθηση του ουροποιητικού αλλά σύμπτωμα, είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτιά της είναι ιδιοπαθή και σε κάποιες άλλες νευρολογικά-νευρογενή (κακώσεις σπονδυλικής στήλης, νόσος Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση). Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί επίσης από περιφερική νευροπάθεια λόγω σακχαρώδους διαβήτη ή από δευτεροπαθή αίτια, όπως είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η χρόνια επίσχεση ούρων. Το πρόβλημα όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά από εγχειρίσεις (ριζικές προστατεκτομές, τραυματισμοί και κακώσεις ουρήθρας κτλ). Υπάρχουν επίσης και άλλα αίτια, όπως οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού ή η ακτινοβολία της πυέλου σε διάφορες νοσολογικές καταστάσεις.
Η Ανδρική ακράτεια ούρων είναι διαφόρων τύπων:
- Ακράτεια από προσπάθεια, στην οποία κάποιες σωματικές δραστηριότητες προκαλούν την απώλεια των ούρων.
- Επιτακτική ακράτεια, στην οποία ο πάσχων δεν μπορεί να συγκρατηθεί μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα.
- Μεικτή ακράτεια, που είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων.
- Ακράτεια και υπερπλήρωση. Πρόκειται για την συχνή απώλεια ούρων από μια κύστη που δεν αδειάζει ποτέ πλήρως.
- Λειτουργική ακράτεια, που εμφανίζεται σε ασθενείς με άνοια ή εγκεφαλικές διαταραχές.
- Ιατρογενής ακράτεια, ως συνέπεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Ανδρική ακράτεια ούρων, διάγνωση και θεραπεία
Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακράτειας είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Το πρόβλημα μπορεί να καταγράφει λεπτομερώς με διάφορα μέσα, όπως είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος, ο απεικονιστικός έλεγχος και το διάγραμμα ούρησης. Αφού διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα, η αντιμετώπιση του προβλήματος εξατομικεύεται, ανάλογα με την αιτία, την ηλικία και τον χρόνιο χαρακτήρα της νόσου.
Τα τελευταία χρόνια η ακράτεια αντιμετωπίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων θεραπεύεται οριστικά. Ανάλογα με τη μορφή της ακράτειας και την έκταση του προβλήματος υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής της:
- Η συντηρητική, που προβλέπει την αποφυγή υγρών που προκαλούν ακράτεια, τη διαχείριση των υγρών και την αποφυγή ασκήσεων ή συγκεκριμένων εργασιών. Αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά έναν συμβιβασμό με την ασθένεια.
- Η φαρμακευτική, που είναι συνήθως αποτελεσματική όταν η ακράτεια είναι επιτακτική ή μικτή.
- Η χειρουργική, που δίνει μόνιμα αποτελέσματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει διάφορες εκφάνσεις: την ενδοσκοπική αντιμετώπιση (στενωμάτων), την τοποθέτηση ταινιών για ήπιας μορφής ακράτεια, την τοποθέτηση υλικών εξωτερικής πίεσης με δυνατότητα επαναρύθμισης και τέλος την τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα για μεγάλου βαθμού ακράτεια ούρων.
Πιο δημοφιλείς μέθοδοι είναι η τοποθέτηση ταινίας και η τοποθέτηση τεχνητού σφικτήρα. Στην πρώτη περίπτωση αποκαθίσταται η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, μέσω ελαφράς πίεσης στην ουρήθρα. Στη δε δεύτερη, τοποθετείται στο σώμα τεχνητός σφικτήρας, που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ούρησης.
Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και τα χαρακτηριστικά της νόσου του, η ουρολογική ομάδα U4U επιλέγει την πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για την ανδρική ακράτεια ούρων.
Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις που μπορεί η ουρολογική κλινική U4U στην Θεσσαλονίκη να διαγνώσει και θα θεραπεύσει.