ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
λιθίαση ουροδόχου κύστης

Λιθίαση Ουροποιητικού

Οι λίθοι του ουροποιητικού αποτελούν την πιο συχνή -και την πλέον επώδυνη- πάθηση του ουροποιητικού. Αφορούν περίπου το 10% του πληθυσμού με ποσοστά συνεχώς αυξανόμενα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται πάσχοντες από λιθίαση. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν τα ούρα κορεσθούν από ουσίες οι οποίες δημιουργούν κρυστάλλους που δεσμεύονται σε σκληρά ιζήματα, γνωστά ως πέτρες. Πέτρες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε σημείο του ουροποιητικού. όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες και η ουροδόχος κύστη. Έτσι έχουμε τρεις τύπους λιθίασης, τη λιθίαση των νεφρών, τη λιθίαση του ουρητήρα και τη λιθίαση της ουροδόχου κύστης.

Η λιθίαση δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα απο τα αρχαία χρόνια. Επιστήμονες ανακάλυψαν λίθους ουροποιητικού σε αιγυπτιακή μούμια 7000 ετών. Στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί άνθρωποι έχασαν σημαντικό μέρος της νεφρικής τους λειτουργίας, όχι μόνο από τους λίθους του ουροποιητικού, αλλά και από τις μεγάλες και πολύπλοκες ανοιχτές επεμβάσεις που απαιτούνταν για την αφαίρεσή τους.

Λιθίαση των νεφρών (Πέτρα στα Νεφρά)

Σε αυτόν τον τύπο λιθίασης ο σχηματισμός των λίθων εντοπίζεται στα νεφρά, είτε σε κάλυκα είτε στην πύελο. Ανάλογα με τη θέση, η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική (κάλυκας) ή συμπτωματική (πύελος), οπότε εκδηλώνεται με πίεση στο νεφρό, αφού τα ούρα δεν βρίσκουν διέξοδο.

Η πίεση προκαλεί τον λεγόμενο κολικό του νεφρού, έναν έντονο πόνο στην πλάτη. Συχνότερα ο πόνος αυτός εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά (εκεί δηλαδή που ανατομικά βρίσκονται οι νεφροί), αλλά χωρίς να αποκλείεται ο πόνος να μεταφέρεται και σε άλλες περιοχές, όπως στο στήθος ή ακόμα και στην βουβωνική χώρα ή στο όσχεο. Πρόκειται για ιδιαίτερα οξύ πόνο, που συχνά παρομοιάζεται με αυτόν του τοκετού και μπορεί να προκληθεί εντελώς ξαφνικά, χωρίς να δώσει σημάδια τις προηγούμενες μέρες.

Η διατροφή, η μειωμένη πρόσληψη νερού, η κληρονομικότητα, αλλά και η λήψη κάποιων φαρμακευτικών αγωγών είναι παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία πετρών στους νεφρούς.

Λιθίαση του ουρητήρα

Στην περίπτωση αυτής της λιθίασης οι πέτρες εντοπίζονται στον ουρητήρα, όπου σφηνώνουν και διακόπτουν τη ροή των ούρων. Τα συμπτώματα της λιθίασης του ουρητήρα είναι και πάλι ο κολικός του νεφρού, ο έντονος πόνος που μπορεί και να ανακλάται στα γεννητικά όργανα ή στην κοιλιά, αλλά και η αιματουρία, η οποία όμως είναι στις περισσότερες φορές μικροσκοπική, οπότε δεν μπορούμε να τη δούμε με γυμνό μάτι.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η περιορισμένη πρόσληψη νερού, οι γενετικοί παράγοντες, αλλά και κάποιες νόσοι, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να είναι τα αίτια αυτού του τύπου της λιθίασης.

Λιθίαση ουροδόχου κύστης

Σε αυτή την πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, την λιθίαση ουροδόχου κύστης, οι λίθοι εντοπίζονται στην ουροδόχο κύστη. Είναι η λιγότερο συχνή περίπτωση από τις τρεις, αποδίδεται κυρίως σε προβλήματα ούρησης και σχετίζεται με πέτρες που είναι μεγάλες και δεν καταφέρνουν να αποβληθούν από την ουρήθρα. Οι πέτρες αυτές μπορεί να έχουν πέσει στην ουροδόχο κύστη από τους νεφρούς ή να έχουν εξ αρχής δημιουργηθεί εκεί.

Στην λιθίαση ουροδόχου κύστης τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από αυτά της λιθίασης του νεφρού και του ουρητήρα, αφού ο πόνος δεν είναι έντονος, αλλά περιορίζεται σε ένα βάρος ή κάψιμο χαμηλά στην κοιλιά. Η πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί με διαταραχές στην ούρηση, με συνηθέστερη την ξαφνική διακοπή της.

Κατά την λιθίαση ουροδόχου κύστης, αναζητείται ένας παράγοντας που δεν επιτρέπει στην κύστη να αδειάσει όπως πρέπει, με συχνότερο την υπερπλασία του προστάτη ή κάποια ανατομική στένωση στην ουρήθρα.

Διάγνωση της λιθίασης

Όταν ο ασθενής υποψιαστεί συμπτώματα λιθίασης, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον ουρολόγο του, ο οποίος με την σειρά του θα συστήσει τις αντίστοιχες διαγνωστικές επεμβάσεις, ώστε να πιστοποιήσει την ύπαρξη λίθου, να προσδιορίσει την ακριβή του θέση, καθώς και την σύστασή του. Οι παράμετροι αυτές είναι που ουσιαστικά θα ορίσουν και την μέθοδο αντιμετώπισης που θα επιλεγεί.

Οι εξετάσεις που μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής για την διάγνωση της λιθίασης ποικίλουν, αλλά οι συνηθέστερες αυτών είναι η NOK, το υπερηχογράφημα νεφρών και η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία της λιθίασης

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης της λιθίασης. H επιλογή έγκειται κυρίως στην ανατομική θέση και την σύσταση της πέτρας, τον διαθέσιμο εξοπλισμό της κλινικής, καθώς και την προσέγγιση του θεράποντος ιατρού.

Επιλέξτε και ενημερωθείτε για τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης της λιθίασης:

Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις που μπορεί η ουρολογική κλινική μας U4U στην Θεσσαλονίκη να διαγνώσει και θα θεραπεύσει.