ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Ιεροκολποπηξία

Ιεροκολποπηξία για Πρόπτωση

Η ιεροκολποπηξία είναι σήμερα η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία της συμπτωματικής πρόπτωσης των πυελικών οργάνων στη γυναίκα (κυστεοκήλη, πρόπτωση μήτρας, ορθοκήλη), καθώς ανακουφίζει από τα συμπτώματα και προσφέρει μακροχρόνια υποστήριξη στον κόλπο.

Η πρόπτωση μπορεί να εμφανιστεί μετά από πολλούς τοκετούς, εξαιτίας μιας υστερεκτομής, ενώ στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης η ηλικία, η παχυσαρκία και η ποιότητα του κολλαγόνου. Η πρόπτωση προκύπτει όταν οι μυς και οι σύνδεσμοι του κάτω μέρους της πυέλου χάνουν τη δύναμή τους και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα πυελικά όργανα, με συνέπεια αυτά να γλιστρούν προς τον κόλπο.

Τα συμπτώματα

Η πρόπτωση έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αίσθημα βάρους ή πληρότητας στην πυελική περιοχή.
  • Πόνο χαμηλά στην περιοχή της πυέλου.
  • Αίσθημα όγκου στην είσοδο του κόλπου, σαν να προεξέχει ιστός.
  • Διαβρώσεις του βλεννογόνου.
  • Οδυνηρή σεξουαλική επαφή.
  • Δυσκολίες στην ούρηση.

Επίσης η πρόπτωση, αν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα στην κύστη, χρόνια κατακράτηση ούρων, ουρολοιμώξεις και στις σοβαρότερες περιπτώσεις νεφρική ανεπάρκεια.

Η ιεροκολποπηξία

Με την μέθοδο της ιεροκολποπηξίας επαναφέρουμε τα πυελικά όργανα στη φυσιολογική τους θέση και τα στηρίζουμε με ένα ειδικό πλέγμα στο ιερό οστό, παρέχοντας ένα ισχυρό στήριγμα στο κολπικό κολόβωμα. Τα αποτελέσματα αυτής της ουρογυναικολογικής υπηρεσίας υπερέχουν έναντι των άλλων τεχνικών διόρθωσης της πρόπτωσης, όπως της κολπικής επέμβασης.

Τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή ανοιχτή ιεροκολποπηξία –μια επώδυνη διαδικασία που απαιτούσε μεγάλο διάστημα ανάρρωσης- έχει αντικατασταθεί σε σημαντικό βαθμό τόσο από τη λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία όσο και από τη ρομποτική ιεροκολποπηξία.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος

Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ανοιχτή, αξιοποιώντας όμως και όλα τα οφέλη της λαπαροσκόπησης, δηλαδή τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, την ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς, τον αναίμακτο χαρακτήρα, αλλά και την ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή της ασθενούς στην καθημερινότητά της, χωρίς αντιαισθητικές ουλές.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τέσσερις μικρές οπές και ενισχύει τα κολπικά τοιχώματα που προπίπτουν με ένα ειδικό πλέγμα για την ανόρθωσή τους, το οποίο καθηλώνεται στο ιερό οστό. Διαρκεί έως και δύο ώρες και είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ μετά την έξοδο της ασθενούς πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους και οι κινήσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.

Η ρομποτική ιεροκολποπηξία

Από την άλλη πλευρά, η Da Vinci ιεροκολποπηξία, η ρομποτική μέθοδος, αποκαθιστά, με ελάχιστα τραυματικό τρόπο, τη φυσιολογική ανατομική θέση των γυναικείων οργάνων που βρίσκονται σε πρόπτωση. Με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci δίνεται η δυνατότητα ακριβέστερων χειρουργικών κινήσεων και μιας καλύτερης οπτικής του προβλήματος για τον χειρουργό.

Με τη μέθοδο αυτή, τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται ταχύτερα και η εγκράτεια των ούρων επιτυγχάνεται χωρίς να διαταραχθεί η σεξουαλική λειτουργία. Παράλληλα διαφυλάσσεται η αισθητικότητα του κόλπου. Μάλιστα, ο πόνος περιορίζεται σημαντικά, ο χρόνος νοσηλείας είναι ελάχιστος και δεν ξεπερνά τη 1 ημέρα, το ενδεχόμενο λοίμωξης, αλλά και γενικότερων επιπλοκών είναι μικρότερο, η απώλεια αίματος κατά την επέμβαση, άρα και η ανάγκη μετάγγισης, ελαχιστοποιούνται και η επάνοδος της ασθενούς στις δραστηριότητές της είναι άμεση.

Η ομάδα της ουρολογικής κλινικής U4U στην Θεσσαλονίκη προσφέρει στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή επιλογή, αξιοποιώντας όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της ουρολογίας.