ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού, το οποίο είναι βασικό συστατικό του σπέρματος όπου περιέχονται τα σπερματοζωάρια. Τι είναι όμως η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ);

Όσο μεγαλώνει η ηλικία του άνδρα τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος του προστάτη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη. Η μεγέθυνση του προστάτη έχει ως συνέπεια την συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, οδηγώντας σε διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη είναι ο βασικότερος υπεύθυνος για την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Επίσης φαίνεται πως η νόσος είναι συχνότερη σε άνδρες με προβλήματα παχυσαρκίας, που δεν ασκούνται, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο ή έχουν κληρονομικό ιστορικό στην οικογένειά τους.

Το μέγεθος του προστάτη δεν καθορίζει πάντοτε το μέγεθος της απόφραξης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Είναι δυνατόν άνδρες με «μικρό» προστάτη να παρουσιάζουν σημαντική απόφραξη της ουρήθρας και, αντιστρόφως, ένας «μεγάλος» προστάτης να μην επηρεάζει την ούρηση. Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο. Σημασία έχει εάν ο αδένας ο οποίος μεγαλώνει πιέζει την ουρήθρα, προκαλώντας μερική απόφραξη της ροής των ούρων.

Συμπτώματα

Η μεγέθυνση του προστάτη διαπιστώνεται από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ούρηση, καθώς πιέζει και σταδιακά αποφράσσει την ουρήθρα.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι δύο κατηγοριών, τα αποφρακτικά και τα ερεθιστικά. Τα αποφρακτικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, την αδύναμη ροή των ούρων, την επιμήκυνση του χρόνου ούρησης, την διακεκομμένη ούρηση, την αποβολή των ούρων με τη μορφή σταγόνων, την ελάττωση της ακτίνας των ούρων και την επίσχεση ούρων, την αδυναμία δηλαδή της ούρησης παρά την έντονη επιθυμία του πάσχοντα.

Τα ερεθιστικά συμπτώματα αφορούν στη συχνουρία, τη νυκτουρία, που αναγκάζει τον πάσχοντα να ξυπνά μέσα στη νύχτα, την καύσο κατά την ούρηση, την απώλεια ούρων εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επιθυμίας για ούρηση, την επιτακτική ούρηση, που εμφανίζεται απότομα και δεν μπορεί να αναβληθεί και την αίσθηση ατελούς κένωσης.

Είναι επικίνδυνη η καλοήθης υπερπλασία προστάτη;

Η ΚΥΠ δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, εφόσον βέβαια ο ασθενής επισκεφθεί τον ουρολόγο του. Αφενός για να αποκλειστεί η πιθανότητά του για καρκίνο του προστάτη και αφετέρου γιατί, εάν ο πάσχων παραμένει χωρίς θεραπεία, τότε είναι πιθανό να υποφέρει από ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Επίσης μεγάλη είναι η πιθανότητα να προκύψει επίσχεση ούρων και να παρουσιαστεί η ανάγκη τοποθέτησης καθετήρα στην κύστη.

Επειδή, εκτός από τα ουρολογικά προβλήματα, η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα ζωής και στη σεξουαλική συμπεριφορά του πάσχοντος, πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει ότι η ουρολογία έχει προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης με νέες ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές.

Άλλωστε, η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του πάσχοντα, αλλά και στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή, που αναγκαστικά περιορίζεται, εξαιτίας των συμπτωμάτων της νόσου. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα αλλάζουν την καθημερινότητά του, αλλά και τον ύπνο του, ο οποίος ενδέχεται να διαταραχθεί, ενώ και η σεξουαλική του ζωή επηρεάζεται, αφού η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη συνδέεται και με την στυτική δυσλειτουργία.

Αντιμετώπιση της ΚΥΠ

Ο ουρολόγος, μετά τη διενέργεια των εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλει τον ασθενή, θα προτείνει την ανάλογη κατά περίπτωση θεραπευτική αγωγή, η οποία μπορεί να είναι αρχικά μόνο παρακολούθηση, μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της υπερπλασίας ή την χειρουργική θεραπεία.

Η ουρολογία έχει προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης με φαρμακευτική αγωγή και με νέες ανώδυνες και αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές, όπως η τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα και η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, με δημοφιλέστερη τεχνική σε αυτό το πεδίο το Holmium laser (HoLEP).

Η ομάδα των ουρολόγων Α. Ανδρέου και Α. Μπέκου διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή όλων των μεθόδων και το πρώτο στην Ελλάδα, τελευταίας γενιάς, μηχάνημα TURis 2 για διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και εξάχνωση σε πλάσμα. Επίσης, σημαντική είναι η εξειδίκευσή της στη διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser (HoLEP), που χαρακτηρίζεται από την απουσία αιμορραγίας και την μικρή νοσηλεία.